Honger in Madaya bespot met foto’s van eten

Aanhangers van het Syrische regime hebben foto’s van overdadige diners gedeeld op sociale media om de internationale solidariteit met de hongerende inwoners van de stad Madaya te bespotten. Op Twitter en Facebook waren borden vol humus, olijven, tabouleh, gegrilde vis en gamba’s te zien met de hashtags #Madaya en #in_solidariteit_met_de_belegering_van_madaya.

Een man postte een selfie die hij maakte voor zijn uitpuilende koelkast, met het commentaar: „Vanuit het hart van mijn koelkast, in solidariteit met de belegering Madaya.” De campagne op sociale media werd door tegenstanders „sadistisch” en „walgelijk” genoemd.

Vorige week ontstond wereldwijd ophef over beelden van uitgehongerde kinderen in Madaya, een stad aan de Libanese grens die al maanden wordt belegerd door het Syrische regime. Volgens activisten worden 42.000 mensen in Madaya met de hongerdood bedreigd. Activisten begonnen een campagne op sociale media om aandacht te vragen voor het lot van de inwoners van Madaya. Ze deelden schrijnende beelden van uitgehongerde mensen.

Vanwege de ophef besloot het regime hulp toe te laten. Het Rode Kruis verwacht dat hulpkonvooien maandag toegang krijgen tot de stad. Niet alleen Madaya, maar ook twee shi’itische dorpen in de noordelijke provincie Idlib die worden belegerd door rebellen krijgen hulp.

Ondertussen hebben Iran en Saoedi-Arabië gezegd dat hun diplomatieke conflict geen gevolgen zal hebben voor de vredesbesprekingen over Syrië op 25 januari. Staffan de Mistura, VN-gezant voor Syrië, reist nu door de regio in voorbereiding op de gesprekken.

Een van de grootste rebellengroepen in Syrië heeft haar twijfel uitgesproken over de vredesbesprekingen. Jaish al-Islam, dat deel uitmaakt van een alliantie die de oppositie vertegenwoordigt bij de gesprekken, zei dat het onacceptabel is te praten over een politieke oplossing als er mensen doodgaan van honger en bombardementen.