The Revenant en The Martian winnen Golden Globes

The Revenant wint in drie maatgevende categorieën: regie van Alejandro González Iñárritu; beste drama; en beste acteur in een drama, voor Leonardo DiCaprio.

Regisseur van The Revenant Alejandro G. Iñárritu en hoofdrolspeler Leonardo Di Caprio poseren met hun Golden Globes. De film sleepte de prijzen binnen in de categorie beste regie, beste drama en beste acteur in een drama.
Regisseur van The Revenant Alejandro G. Iñárritu en hoofdrolspeler Leonardo Di Caprio poseren met hun Golden Globes. De film sleepte de prijzen binnen in de categorie beste regie, beste drama en beste acteur in een drama. Foto Lucy Nicholson/Reuters

Survival-western The Revenant is zondagavond een van de grote winnaars bij de Golden Globes. De speelfilm won in drie maatgevende categorieën: regie van Alejandro González Iñárritu; beste drama; en beste acteur in een drama, voor Leonardo DiCaprio.

DiCaprio is negen maal eerder genomineerd voor een Golden Globe. Hij won al twee keer. Zondag gebruikte de acteur zijn dankwoord om op te roepen tot respect voor inheemse volkeren: de mensen die een belangrijke bijrol spelen in de 19e-eeuwse-wildernissaga The Revenant.

“Het is tijd dat we jullie stemmen horen en de planeet beschermen voor toekomstige generaties.”

Indicatie voor mogelijke Oscarwinnaars

De Globes zijn de eerste grote filmprijzen van het awardsseizoen in Hollywood. Ze worden georganiseerd door de Hollywood Foreign Press Association (HFPA) en gezien als een indicatie voor mogelijke Oscarwinnaars - hoewel de nominaties voor de Oscars kort voor de Globes-ceremonie binnen moeten zijn.

Brie Larson won de prijs voor beste actrice in een drama, voor haar rol als ‘Ma’ in de film Room. Na twee eerdere Globes werd Jennifer Lawrence opnieuw beloond, nu voor haar hoofdrol in Joy van David O. Russell. Matt Damon was zichtbaar verlegen met het feit dat hij werd onderscheiden als beste acteur in The Martian: de succesvolle ruimtevaart-blockbuster die de HFPA had genomineerd in de categorieën ‘musical en/of komedie’. Dit tot verwondering van iedereen in Hollywood, inclusief Damon en regisseur Ridley Scott.

Tot “overmaat van ramp” won The Martian ook de hoofdprijs als ‘beste comedy’. Zoals regisseur Scott zijn dankwoord begon:

“Een komedie?”

Aan gort geslagen bokstrainer

Maar de verrassingen bleven beperkt tot de nominatiefase. Het gala zelf verliep zonder problemen. Toen twee publiekslievelingen werden beloond, barstte de zaal vol sterren en geldschieters los in gejuich. De veteraan-acteur Sylvester Stallone kreeg voor het eerst een Globe voor beste mannelijke bijrol in een drama. In de nieuwste Rocky-film Creed, speelt hij een oude, aan gort geslagen bokstrainer. En Inside Out (in Nederland uitgebracht als Binnestebuiten) won voor beste geanimeerde film.

Ricky Gervais

De Britse presentator Ricky Gervais, terug na twee jaar afwezigheid, was scherp als altijd. Genadeloos nam hij iedereen op de hak, inclusief zijn gastheren en -vrouwen van de HPA. Ook Mel Gibson, met wie hij eerder al een publieke aanvaring had, kreeg er van langs. Maar het was allemaal heus niet zo erg, zei Gervais toen hij Gibson introduceerde:

“Ik zou liever iets met hem in zijn hotelkamer drinken dan met Bill Cosby.”

Maar regisseur Iñárritu eindigde de avond met een positieve noot met een referentie aan de barre omstandigheden waaronder The Revenant werd opgenomen:

“Pijn is tijdelijk, film is voor altijd. Leo, you are the guy.