Opinie

Seks in Syrië

De vrouw van de Syrische leraar is 29 jaar en draagt sinds Kerstmis geen hoofddoek meer. „Ik ben nu Nederlander”, zegt ze. Ze draagt weer hakken en eyeliner boven haar ogen. In haar lange, bruine haar een roze band. Ik bezocht de leraar en zijn vrouw in hun tijdelijke huis in Friesland. Ik liet ze de open brief zien van de Syrische vluchtelingen die aan de Duitse regering schreven dat in Keulen niet het ‘ware Syrische volk’ had geopereerd.

De leraar grijnst en citeert een spreekwoord in het plat-Arabisch: „Ga naar een plaats waar je niemand kent, dan kun je je slecht gedragen.”

„Bij ons in Damascus gebeurt dat de hele tijd”, zegt zijn vrouw. „Neem als vrouw nooit de stadsbus. Je komt er beurs uit.”

Toen ze 13 was, kwam een man naast haar in de bus zitten die over haar rug en borst begon te wrijven. „Later duwde ik vreemde mannen weg die naast me kwamen staan – in wachtkamers, in winkels, in de lift. Ik zette mijn tas tussen ons in. Ik stak ze met een naald. Ik riep: ik vervloek je vader en moeder!”

De werelden van jonge mannen en vrouwen zijn zo gescheiden in Syrië, zeggen ze, dat die elkaars vijanden zijn. „Elk gevoel wordt weggestopt”, zegt hij. „Mannen zijn gefrustreerd. Ze noemen vrouwen sletten. En vrouwen noemen mannen leugenaars.”

Als een man en een vrouw niet getrouwd zijn, geven ze elkaar nooit een vriendschappelijke kus. „Alleen hoeren doen dat”, zegt zij.

Is dat wat we in Keulen zagen? „Mij deden ze nog het meest denken aan de laagopgeleide plattelandsjongens die sinds het begin van de oorlog naar Damascus vluchtten”, zegt de vrouw. „Zij denken dat stadsmeisjes ‘gemakkelijk’ zijn.”

Daarom kwamen ze naar de universiteit waar zij tot voor kort Engels studeerde. „Meisjes die Engels studeren, staan bekend als open en in voor avontuur”, zegt ze.

„En ze zijn allemaal mooi”, zegt haar man.

Zij: „De plattelandsjongens denken dus dat die meisjes dubbel zo makkelijk te krijgen zijn.”

Hij: „Ze komen uit een gesloten gemeenschap vol verboden en zijn op zoek naar anale seks – want dat mag wél voor het huwelijk. En dan komen ze in Duitsland of in Nederland en ze snappen al die lichaamstaal en verborgen berichten niet”, zegt hij. „Ze spreken alleen de taal van de seks.”

Wat een wonder dat jullie elkaar hebben gevonden, zeg ik. Zij: „Ik heb ervoor gekozen hem te vertrouwen.” Hij: „En ik heb me tot de huwelijksnacht ingehouden, anders was zij haar vertrouwen verloren.”