Protest Pegida in Keulen: de Hitlergroet wordt gebruikt als ‘armlengte afstand’

Eerdere Pegida-protesten in Keulen trokken weinig mensen. Zaterdag waren het er duizenden. De politie greep in.

„Laffe ratten!” schreeuwt een man verborgen onder een zwarte capuchon, naar de gehelmde agenten in gevechtsuitrusting. Anderen heffen spreekkoren aan. „Waar, waar, waar waren jullie met Oud en Nieuw?” zingen ze, terwijl ze met hun vingers naar de politie wijzen.

Deelnemers aan de Pegida-demonstratie zitten vol woede en onbegrip dat hun protesttocht door de stad voortijdig eindigt. In hun ogen is dat „onrecht op onrecht”: misdadigers, volgens berichten grotendeels van buitenlandse komaf, namen een week geleden zonder noemenswaardige tegenstand de openbare ruimte over en nu worden gewone Duitsers door hun eigen politie van straat gejaagd.

Wat ook niet helpt, is dat onduidelijk blijft waarom. Omroepwagens hebben wel geprobeerd duidelijk te maken dat er met voorwerpen en vuurwerk naar agenten gegooid is, en geslagen, en dat men zich daarom genoodzaakt voelt om met traangas, waterkanonnen en gummiknuppels in te grijpen. Maar de geluidsinstallaties reiken niet ver genoeg om dat verhaal over te brengen. Sommigen willen het trouwens niet horen. Ze hebben „helemaal genoeg van alles”.

Een bonte mix van betogers

Doorgaans verlopen de vooral in het oosten van Duitsland druk bezochte Pegida-bijeenkomsten relatief rustig. Maar nu vallen er zeker vier gewonden: drie agenten en een journalist. De politie arresteert 15 relschoppers.

De demonstratie georganiseerd door Pegida begint vroeg in de middag vreedzaam. Een bonte mix van betogers meldt zich. Boze en bezorgde burgers zoals de Keulse Barbara. „Duitsland wordt kapotgemaakt door de asielwaanzin”, vindt ze. „Ik ga naar elke manifestatie waar we een tegenstem kunnen laten horen.” Haar achternaam wil ze niet noemen. „Je wordt hier al geobserveerd en gefotografeerd door de diensten. Dat weten de mensen. Als dat niet zo zou zijn, zou het veel drukker zijn.”

Langzaam maar zeker lopen rechts-radicalen, leden van motorclubs en fanatieke voetbalfans het plein op. Het lijken er behoorlijk wat meer, maar de politie schat het totaal aantal demonstranten op 1.700. Precies dat aantal agenten is ingezet om het protest in de gaten te houden en om confrontaties tussen de Pegida-sympathisanten en de antifascisten te voorkomen. Over de kordons heen wordt gescholden: „Nazi-zwijnen!” versus „Hoerenzonen!”

Een man brengt de Hitlergroet en meesmuilt: „Kijk, precies een armlengte afstand.” Ook een protestbord verwijst naar de eerdere veiligheidstip van de Keulse burgemeester: „Geen armlengte maar een Middellandse-Zee-breedte-afstand.”

Sommige betogers laten al vroeg zien dat ze graag willen knokken. Een jongen toont zijn vrienden met gebaren hoe hij „de linksen” zal aanpakken en hoe ze door zijn klappen als dominostenen zullen omvallen.

Een reeks sprekers uit zijn afschuw over de gebeurtenissen in de Nieuwjaarsnacht. Agenten hebben onterecht de zwartepiet gekregen, zegt een van hen. „De incompetente politiek probeert de schuld af te schuiven op politiebeambten. Die hebben dat niet verdiend.” De menigte zingt: „Eins, zwei, drei, Polizei.” Leden van de harde kern van 1. FC Köln hebben voor de agenten „Hoerenzonen! Hoerenzonen!” in petto.

‘Een DDR 2.0’

Het gaat ook over de gevaren voor „onze meisjes en moeders”. Die zouden ook meer moeten baren. „De overheid moet niet de immigranten steunen, maar kinderrijke gezinnen.”

Islamcriticus Michael Mannheimer is verreweg het langst aan het woord van alle sprekers. Met een potpourri van historische vergelijkingen wil hij duidelijk maken hoe Duitsland „van binnenuit wordt aangevreten”. De gebeurtenissen van Oud en Nieuw noemt hij „de eerste pogrom na 1945, een herhaling van de Reichskristallnacht”. Merkel is „de ergste kanselier sinds Adolf Hitler”. „Minderwaardig links” wil „zijn communistische wil” opleggen en van Duitsland „een DDR 2.0” maken. Bij dat deel van het betoog wordt Merkel aangeduid „als de voormalige Stasi-medewerkster”.

Na anderhalf uur sprekers kan de mars door Keulen beginnen. „Laat je niet provoceren. Gebruik geen geweld”, wordt nog geadviseerd. Na een paar honderd meter gaat het al mis. De laatste honderden demonstranten blijven achter het station dreigend recht tegenover de politie en de waterkanonnen staan.

Ook hier wordt met voorwerpen naar de agenten gegooid en komt het tot gevechten. De mensen van Pegida vragen hun sympathisanten te vertrekken. „Ga naar huis. Dan komen we daarna terug.” En vrij naar maanreiziger Neil Armstrong: „We doen nu een stap terug, maar maken straks een grote sprong voorwaarts naar Berlijn.”