Oorlog

Vrijdag werd vanaf de opiniepagina van NRC Handelsblad niets minder dan een revolutie aangekondigd. De gewelddadige confrontatie (‘De Europese Lente’) tussen voor- en tegenstanders van een ruimhartig asielbeleid, tussen islamieten en christenen, joden, seculieren en tussen zwart en wit en met leger en politie in het midden, zou beginnen als het klimaat weer wat aangenamer wordt. In mei zouden de eerste conflicten uitbreken, dacht de auteur, om te beginnen in Griekenland en op de Balkan.

Dat hakte erin aan de ontbijttafel.

Het stelde enorm gerust toen ik de naam Arnold Karskens boven het artikel zag staan. Sinds tijdschriften en kranten geen budget meer hebben om hem naar een echte oorlog te sturen doet hij op geheel eigen wijze verslag van de ‘oorlog om de hoek’: de vluchtelingencrisis. Hij doet niet alleen verslag van ‘de veenbrand’, hij staat ernaast met een jerrycan benzine en kondigt alvast aan dat het straks lekker gaat fikken. Nederland wordt een soort Libanon, de grote kladderadatsch komt eraan.

Collega’s van ‘de mainstreammedia’ die dat niet vinden zijn of politiek correct, of ze zijn gewoon lui, of ze werken voor de AIVD.

„Geldermalsen is vonk, de brand moet nog komen. Midden-Oosten is ons voorland”, twitterde Arnold toen tijdens de rellen voor het gemeentehuis de eerste dranghekken door de lucht vlogen.

Er zijn er die hem vanwege dit soort mededelingen ‘een Hollandse held’ vinden, maar die geloven ook in Piet Paulusma, de weerman van SBS die ieder jaar tot het laatste beetje nachtvorst een Elfstedentocht niet uitsluit.

Het ontbreken van iedere twijfel en vooral het gebrek aan zelfspot maken Arnold Karskens onbedoeld humoristisch. De laatste keer dat ik hem zag was op de kerstborrel van uitgeverij Atlas Contact. De oorlogscorrespondent betrad de ruimte alsof hij het marktplein in Raqqa op liep. Met een petje op het hoofd stond hij met een knuist vol pinda’s de potentiële vijanden vanuit een hoekje te observeren. De onschuldige vraag van een onnozelaar of hij werkte aan een fictie- of non-fictieboek leidde al bijna tot een gewapend conflict.

Ik ben geen kei in het voorspellen, maar acht de kans groot dat Arnold Karskens zichzelf op zijn eigen website, in zijn eigen jaaroverzicht, ook eind 2016 weer een aantal veren in de kont zal stoppen vanwege zijn unieke journalistiek. Maar eerst nog even die burgeroorlog in West-Europa.

In mei liggen we hier tegenover elkaar in de loopgraven.

Echt waar.