Moslim als klant is het Mekka van kansen

Eindelijk zien ook grote merken als D&G dat, schrijft Abdelaziz Aouragh.

Foto: Dolce & Gabbana
Foto: Dolce & Gabbana

Grote modemerken ontdekken de markt van de modebewuste moslima’s. Zakenblad Forbes noemt het één van de slimste zet in jaren van Dolce & Gabbana: de introductie vorige week van een Abaya en Hijab-collectie. Eerder kwamen DKNY en Mango al met een Ramadan-collectie. Ja, elk jaar komt er wel een merk bij dat zich ook specifiek richt op deze doelgroep. Je kunt er niet meer omheen.

Maar, zoals bij alle doelgroepen, heb je te maken met een minderheid die een negatief beeld creëert over de gehele groep. Dat onderscheid tussen de (negatieve) minderheid en de rest is vaak heel duidelijk. Alleen bij moslims wordt dit onderscheid bewust of onbewust niet goed gemaakt. Terwijl de meerderheid gewoon een belangrijke consument is. Wereldwijd komen er elk jaar 70 tot 80 miljoen moslim middenklassers bij.

In Nederland willen we ons graag meten op het gebied van marketing met onze collega’s in Amerika. Alleen hebben de Amerikanen al geleerd van hun fouten. Zo hebben Amerikaanse bedrijven de latino’s behoorlijk onderschat. Het heeft bijvoorbeeld behoorlijk veel overtuiging nodig gehad om naast de Engelse taal ook de Spaanse taal te voeren op verpakkingen. Het effect was uitermate positief. Een Nielsen-rapport sprak van ‘de grootste en misschien wel enige drijver van binnenlandse economische groei’. Vandaag de dag is de latino-markt in Amerika goed voor 1,2 biljoen dollar.

Dit scenario is te vergelijken met moslims in Nederland en wereldwijd. Zij worden als marktpotentieel niet begrepen of genegeerd. Maar veelal weten marketeers niet hoe en speelt de publieke opinie over moslims een rol in de terughoudendheid van marketeers ten aanzien van deze doelgroep.

De moslimmarkt is enorm en grotendeels onontgonnen. Internationaal is ze goed voor een jaarlijkse omzet van 2,2 biljoen en groeit elk jaar met nog eens 500 miljard dollar. De interesses van de hedendaagse moslim zijn goed vergelijkbaar met die van de niet-moslim. De groei is onder andere te zien in voeding, wellness, cosmetica, fashion, financiële producten, toerisme en andere sectoren. Wist je dat van de 1,8 miljard moslims wereldwijd ongeveer 52% jonger is dan 25 jaar? The Economist noemt het de grootste onontgonnen doelgroep wereldwijd.

Islamic Branding: marketing vanuit een kosmopolitische perspectief. Dit heeft allemaal niets te maken met het overdreven aanpassen aan de moslimconsument, maar meer met het weten te vinden welke kernwaarden zij belangrijk vinden aan jouw merk, en daarop inspelen. Dit zijn vaak waarden die gedeeld worden door niet-moslims alleen weten zij dit vaak van elkaar niet. Zoek die waarden en verbind verschillende doelgroepen met elkaar. Duurzaamheid is net zo belangrijk voor de moslim als de niet-moslim. Onbewust gaat men voorbij aan de raakvlakken die het merk, product of dienst wél heeft met de moslimdoelgroep.

Hoe is het mogelijk, met de rijke Nederlandse internationale handelshistorie, dat deze groep hen is ontgaan? Allemaal zijn ze op zoek naar groei, maar ze hebben geen oog voor deze stille reus.