Sven Kramer schaatst relatief eenvoudig naar achtste titel op laatste EK oude stijl

Sven Kramer is zondag in Minsk voor de achtste keer Europees kampioen allround geworden. De Friese schaatser bleef in het eindklassement de Belg Bart Swings (tweede) en Jan Blokhuijsen (derde) ruim voor. Bij de vrouwen ging de titel voor de vijfde keer naar de Tsjechische Martiná Sáblíková (28). Titelverdedigster Ireen Wüst moest genoegen nemen met zilver, Antoinette de Jong won brons.

Kramer (29) behaalde zijn achtste titel relatief simpel. Zijn Noorse concurrent Sverre Lunde Pedersen meldde zich vlak voor het toernooi ziek af. En zijn Russische rivaal Denis Joeskov maakte bij de start van de 500 meter een misslag en trok zich terug voor de afsluitende tien kilometer, omdat hij zich kansloos wist. Dankzij een goede 500 meter en twee uitstekende lange afstanden kon Kramer zich een zwakke 1.500 meter permitteren om toch kampioen te worden. Met acht titels leidt hij ‘de eeuwige ranglijst’, voor Rintje Ritsma met zes.

Sáblíková is met vijf titels nu één keer vaker Europees kampioen dan Wüst, die terugkeerde na een hersenschudding in september en een mislukte eerste helft van het seizoen. De Duitse Gunda Niemann won de meeste EK’s bij de vrouwen: acht. Haar landgenotes Anni Friesinger en Andrea Ehrig staan net als Sáblíková op vijf titels.

Het EK werd mogelijk voor het laatst verreden over een klassieke vierkamp. De internationale schaatsunie ISU beslist in juni over voorstellen om de tien kilometer bij de mannen en de vijf kilometer bij de vrouwen te schrappen. (NRC)