Messi wint vijfde Gouden Bal

Na twee jaar op rij Ronaldo wint de Argentijn zijn vijfde Gouden Bal.

Lionel Messi met zijn vijfde Gouden Bal.
Lionel Messi met zijn vijfde Gouden Bal. Foto Fabrice Coffrini/AFP

Lionel Messi is voor de vijfde keer in zijn carrière tot beste voetballer ter wereld uitgeroepen. In de verkiezing om de Gouden Bal, uitgereikt door de FIFA, wist de Argentijn de Portugees Cristiano Ronaldo en de Braziliaan Neymar te verslaan.

Messi won het afgelopen jaar de treble met zijn club FC Barcelona: de landstitel, nationale beker en Champions League. In december kwam de wereldbeker daarbij. Enig smetje was de verloren finale met Argentinië in de Copa America. Ook qua statistieken had de voorhoedespeler een topjaar. In 61 wedstrijden voor club en vaderland scoorde hij 52 keer en gaf hij 26 assists.

De statistieken van de drie genomineerden:

Geen Puskas Award voor Messi

Naast de Gouden Bal werden ook de prijzen voor beste vrouwelijke voetballer van het jaar (de Amerikaanse Carli Lloyd), beste mannelijke (Luis Enrique van FC Barcelona) en vrouwelijke coach (bondscoach Jill Ellis van de VS) van het jaar, elftal van het jaar en doelpunt van het jaar uitgereikt tijdens de ceremonie in Zürich. Die laatste prijs, de Puskas Award, ging verrassend genoeg niet naar Messi maar naar de omhaal van Wendell Lira, die speelt voor het Braziliaanse Atlético Clube Goianiense.

Velen hadden van tevoren verwacht dat Messi voor het eerst de Puskas Award zou winnen voor zijn solo in de Spaanse bekerfinale tegen Atletic de Bilbao.

Altijd Messi en Ronaldo

Bij de afgelopen vijf edities werd de prijs, die officieel de FIFA Ballon d’Or heet, steeds verdeeld tussen Messi en Ronaldo. De Portugees won de prijs in 2013 en 2014, de Argentijn werd in de drie jaar ervoor tot beste voetballer van het jaar uitgeroepen.

Ook in 2009 was Messi de beste, al heette de prijs toen nog Wereldvoetballer van het jaar. De Gouden Bal werd toen nog uitgereikt aan de beste Europese voetballer van het jaar. Die won Messi trouwens ook. En Ronaldo won beide prijzen in 2008. In 2010 werden de twee voetbalprijzen samengevoegd.

Ronaldo en Messi zitten ook samen in het elftal van het jaar, dat verder gedomineerd wordt door spelers van Barcelona en Real Madrid.

Twitter avatar FIFAcom FIFA.com Here are the stars voted in to make up the FIFA/@FIFPro World XI
https://t.co/XA2rmWKNGF https://t.co/ZXC6NsYVVp