Conservatief Polen gaat tekeer tegen Duitse en Brusselse bemoeienis

De Europese Commissie zal, na overleg aanstaande woensdag, overgaan tot een doorlichting van de Poolse omgang met de rechtsstaat. Dat meldde de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung zondag op gezag van ingewijden. De procedure, die zal worden geleid door vicevoorzitter van de Commissie Frans Timmermans, zou een reactie zijn op pogingen van regeringspartij Recht en Gerechtigheid (PiS) om benoemingen van rechters voor het grondwettelijke tribunaal door te drukken op onwettige wijze. Die manoeuvres dreigen te leiden tot een blokkering van het tribunaal.

Warschau reageert intussen geprikkeld op de Brusselse bemoeienissen inzake het grondwettelijke hof en de goedkeuring van een controversiële mediawet. Vooral kritiek bij monde van Duitse functionarissen heeft de verontwaardiging naar een nieuw hoogtepunt gedreven.

Minister van Justitie Zbigniew Ziobro schreef een brief aan eurocommissaris Günther Oettinger, die verklaarde dat Polen supervisie nodig heeft: „Ik ben tot de trieste conclusie gekomen dat het makkelijker is voor u om te praten over fictieve dreigingen voor de mediavrijheid in andere landen dan censuur in uw eigen thuisland te veroordelen”, stelde hij in een ogenschijnlijke verwijzing naar de omgang van Duitse media met de grootschalige aanrandingen in Keulen. „Dergelijke woorden, uitgesproken door een Duits politicus, dragen het ergste soort connotaties voor Polen. En ook voor mij. Ik ben een kleinzoon van een Pools officier die tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht in het ondergrondse Thuisleger, tegen ‘Duitse supervisie’.”

Ook conservatieve media gaan tekeer tegen de Duitsers. „Ze willen Polen opnieuw superviseren”, kopte opinieweekblad Wprost boven een cover waarop de hoofden van Duits bondskanselier Angela Merkel en andere Duitse en Brusselse politici werden geplakt op een afbeelding van Adolf Hitler en zijn generaals.

Naschrift (12 januari 2016): Ziobro schreef dat zijn grootvader vocht tegen Duitse supervisie, niet onder Duitse supervisie - zoals abusievelijk in een eerdere versie van dit verhaal stond. [red.]