Kijken: de zeven meest spraakmakende videoclips van David Bowie

David Bowie
David Bowie Screenshot videoclip 'Blackstar' / via YouTube

Met zijn muziek verlegde David Bowie de grenzen van de pop, punk en glamrock. Maar niet alleen zijn liedjes maakten impact: elke videoclip was een kunstwerk. In zijn ruim 45-jarige muziekcarrière voerde hij in zijn clips vele personages op, toonde hij kleurrijke psychedelische beelden en spetterde hij van het scherm met epische kapsels.

Dit zijn Bowie’s zeven meest spraakmakende videoclips, geselecteerd door NRC-muziekrecensent en Bowie-fan Jan Vollaard.

1. Space Oddity (1969)
Vollaard:

“Een psychedelische clip, met visuele effecten die bijna zinsbegoochelend zijn. De clip refereert niet aan Major Tom, die in het lied de hoofdpersoon is, maar slaat op Bowie zelf.”

Major Tom is een van de personages die vaker terugkomt in zijn clips, bijvoorbeeld in Ashes to Ashes en Blackstar.

2. Starman (Top of the Pops, 1972)

“Tijdens deze live-opname van Top of the Pops introduceerde Bowie het personage Ziggy Stardust en daarmee de glamrock, als muziekstroming. Dit moment was voor veel mensen een eyeopener, zoals voor Johnny Rotten van de Sex Pistols, Siouxsie Sioux van Siouxsie and the Banshees en Ian MacCulloch van Echo & the Bunnymen. Zij hebben alledrie dit exacte moment aangestipt als het moment waarop ze de muziek in wilden.”

3. Boys Keep Swinging (1977)

“In deze clip speelt Bowie zelf alle vrouwenrollen. Met zijn androgyne voorkomen voert Bowie zijn eerdere personage Ziggy Stardust nog een stap verder.”

4. Ashes to Ashes (1980)

“De bulldozer in deze video verwijst naar het vernietigen van het oude en Bowie die als een feniks uit de as herrijst. De clip is min of meer het levensverhaal van deze pop-vernieuwer. Bowie was een pionier en hij hield niet van terugkijken. Ashes to Ashes was toen de duurste clip ooit gemaakt. Er zat radicale beeldbewerking in en dat was destijds het nieuwste van het nieuwste.”

5. China Girl (1983)

“Deze clip is gemaakt in zijn succesvolle Let’s Dance-periode. Een heel controversiële clip, waarin Bowie en een Aziatisch meisje naakt in de branding rollebollen. Dat meisje wijst hem later de les door nadrukkelijk ‘Sssht’ te zeggen, met een vinger voor haar mond.”

6. Where Are We Now (2013)

“Een opmerkelijke clip omdat hij in deze video expliciet nostalgisch was. Hij keek hier terug op zijn Berlijnse periode en het viel de muziekwereld op dat hij in een fase van zijn leven was gekomen waarin hij terugkeek. Daarbij zag hij er in deze clip al vrij ongezond uit; er werd toen al gespeculeerd dat hij ziek zou zijn.”

7. Blackstar (2015)

“Een van zijn muzikanten liet doorschemeren dat Bowie gezegd zou hebben dat dit nummer verwijst naar terreurgroep Islamitische Staat. Dat heeft Bowie zelf niet bevestigd. Het is wel duidelijk dat de clip verwijst naar allerlei valse profeten in de wereld. Zo zwaait Bowie met een zwarte bijbel en brandt er een eenzame kaars, wat het laatste teken van de beschaving zou zijn. Opnieuw een radicaal vernieuwende plaat. Tot het einde van zijn leven was Bowie baanbrekend.”

Vijfentwintig albums gemaakt

In 1967 debuteerde Bowie met de plaat David Bowie. Op zijn 69ste verjaardag kwam zijn vijfentwintigste plaat uit, getiteld Blackstar. Op 10 januari is de zanger op 69-jarige leeftijd overleden aan kanker.