Kijken: arrestatie drugsbaas El Chapo lijkt net een schietspel

Eén van de mariniers die op zoek was naar Joaquín “El Chapo” Guzmán had een camera op zijn helm.

Foto AFP / Alfredo Estrella

Het lijken wel beelden uit Call of Duty, de spectaculaire video van de inval op het huis waar drugsbaas Joaquín “El Chapo” Guzmán verstopt was. De beelden werden gemaakt met een camera op de helm van één van de mariniers die deelnam aan de inval in Los Mochis, een stad in Guzmáns thuisstaat Sinaloa. Het duurde een kwartier voor de autoriteiten het huis onder controle hadden.

Het huis werd bewaakt door een tiental gewapende handlangers van El Chapo. Vijf bewakers werden tijdens de inval doodgeschoten, vier mensen werden gearresteerd. De drugsbaas zelf ontsnapte via een geheime gang, maar werd in het nauw gedreven tijdens een vluchtpoging door het riool. Een vluchtauto stond al stand-by voor de kartelleider, maar de vermaarde drugskoning werd ingerekend omdat door de politie reeds was geanticipeerd op een vluchtroute door de afvoerkanalen.

‘El Chapo’ (De Kleine) is de beruchtste drugsbaas van Mexico en leider van het beruchte Sinaloa-kartel. Hij werd in februari vorig jaar gearresteerd in de badplaats Mazatlan. In juli ontsnapte hij op spectaculaire wijze uit een zwaarbewaakte gevangenis bij hoofdstad Mexico-Stad via een tunnel van 1,5 kilometer die hij zelf had gegraven.