Karakterloze schapen

Persoonlijkheid bij dieren is in. Na lange miskenning worden karaktereigenschappen die verschillend gedrag opleveren nu door onderzoekers omarmd.

Zwitserse onderzoekers gingen aan de slag met schapen. Ze lieten de schapen reageren op als verondersteld emotioneel beleefde veranderingen in omstandigheden in een hok, in temperatuur en in groepssamenstelling. (Applied Animal Behaviour Science, januari.)

De conclusie? Op schapengedrag valt geen peil te trekken. De reacties zijn vaak willekeurig en ongeordend, en niet zelden omgekeerd aan wat je van fijnzinnig emotioneel schapenleven mag verwachten. Het stille verwijt is dat schapen maar wat doen. Onderscheidende persoonlijkheden zijn niet aan te wijzen, daarvoor handelt geen enkel individu uitgesproken of consequent genoeg.