Kamerbrede kritiek op Junckers stemadvies

Waarschuwende woorden van Commissievoorzitter Juncker over GeenPeil werken averechts.

Jean-Claude JunckerFoto Katrijn Van Giel
Jean-Claude JunckerFoto Katrijn Van Giel

De politieke spanning rondom het Oekraïne-referendum dat Nederland in april gaat houden is opgelopen na de waarschuwende woorden van voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie over de gevolgen van een ‘nee’.

Juncker zei zaterdag in een interview met NRC dat een Nederlandse afwijzing van het associatieverdrag dat de Europese Unie met Oekraïne heeft gesloten „de deur kan openen naar een grote continentale crisis”. Hij vreest dat vooral Rusland de vruchten zal plukken van een negatieve uitkomst.  

Veel Nederlandse Tweede Kamerleden hebben gepikeerd gereageerd op de opmerkingen van de voorzitter van de Europese Commissie. Zij vinden dat hij ten onrechte dreigementen heeft geuit en daarmee de voorstanders van het Oekraïne-verdrag alleen maar voor de voeten loopt.

Volgens het Kamerlid Han ten Broeke (VVD) kent het Europese continent „genoeg crises waar Juncker zich op dit moment veel beter en effectiever mee bezig kan houden dan onheil te prediken over de uitkomsten van het Nederlandse referendum”. Hij vindt dat Juncker „weer eens een mogelijkheid voorbij heeft laten gaan zijn mond te houden”. Daadoor heeft Juncker het volgens Ten Broeke „nog lastiger gemaakt om de vrijhandelsnatie Nederland te overtuigen van dit vrijhandelsverdrag met Oekraïne”. 

PvdA-leider Diederik Samsom zei op zijn Facebook-pagina dat er voldoende redenen zijn voor een ja-stem bij het referendum. „Dreigementen zijn echt niet nodig”, aldus Samsom.

 

Nee. Er komt helemaal geen 'continentale crisis' als Nederland het associatieverdrag verwerpt. Nederland zou dit...

Posted by Diederik Samsom on Saturday, 9 January 2016

PVV-voorman Geert Wilders, tegenstander van het associatieverdrag met Oekraïne reageerde via Twitter: „De intimidatie van de EU-elite begint weer, maar het zal ze niet meer helpen. Nederland zegt nee”. 

SP-leider Emile Roemer, eveneens behorend tot het ‘nee-kamp’ sprak via Twitter over „de totale minachting van de bevolking door een kleine Brusselse elite”.

Fractieleider Alexander Pechtold van D66, de partij die een actieve pro-campagne voor het verdrag gaat voeren, liet op Twitter weten dat „de kiezer nog nooit is overtuigd door dit soort impliciete dreigementen”. 

Het door een burgerinitiatief afgedwongen referendum over het associatieverdrag met Oekraïne wordt 6 april gehouden. De uitslag is rechtsgeldig bij een opkomst van minimaal 30 procent. Het betreft een raadgevend referendum wat betekent dat het kabinet de uitslag naast zich neer kan leggen. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer stemde eerder voor het verdrag met Oekraïne dat de betrekkingen van het land met de Europese Unie verstevigt.