Ziekenhuis van AzG gebombardeerd

Een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Noord-Jemen is zondag doelwit geworden van een raketaanval. Daarbij zijn vier doden en tien gewonden gevallen. Verschillende gebouwen zijn ingestort. Het is onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanval.

„Het aantal slachtoffers kan oplopen, want er liggen nog mensen onder het puin”, stelde AzG in een verklaring. Onder de gewonden zijn drie medewerkers van de hulporganisatie. Twee van hen verkeren in kritieke toestand. AzG heeft alle medewerkers en patiënten geëvacueerd naar een ander ziekenhuis.

De noordelijke provincie Sadaa is een bolwerk van de shi’itische Houthi-rebellen die vechten tegen de regering en gelieerde strijdgroepen, die steun krijgen van een coalitie van sunnitische landen onder leiding van Saoedi-Arabië. Volgens Artsen Zonder Grenzen waren er vliegtuigen gesignaleerd in de lucht op het moment dat het ziekenhuis werd getroffen. Dat zou duiden op een luchtaanval van de coalitie.

Dit is het derde „ernstige incident” in drie maanden bij een medische post van AzG. In oktober werd een ander ziekenhuis in Sadaa verwoest. Vorige maand werd een kliniek in Taiz getroffen. In beide gevallen ging het om een bombardement van de coalitie. Hulpverleners maken zich ernstige zorgen over het afnemende respect onder strijdende partijen voor hulpverleners en het internationaal humanitair oorlogsrecht in het algemeen. (AP, BBC)