ING maakt boekhoudfout van 1 miljard

Een vestiging van ING in Amstelveen.
Een vestiging van ING in Amstelveen. Foto Lex van Lieshout / ANP

ING zette transacties rond de verzelfstandiging van verzekeringsdochter NN (Nationale-Nederlanden) niet volgens de regels in de boeken en heeft daarom de nettowinst van het tweede kwartaal van vorig jaar met 1 miljard euro moeten verlagen.

Een voorziening van 1 miljard euro rond NN werd in 2014 in de boeken opgenomen, maar later bleek dat dit pas in 2015 mocht, zo maakt ING maandag bekend. Door de verschuiving komt de winst nu 1 miljard lager uit.

De winst- en verliesrekening van 2014 wordt gecorrigeerd, nu het bedrag in 2015 wordt afgeboekt; dat betekent dat er in 2014 1 miljard euro aan eigen vermogen bijkomt, zo legt een woordvoerder uit.

“Het is puur een timingskwestie.”

De verschuiving van de boeking in het eigen vermogen heeft verder geen effect voor aandeelhouders, dividenduitkeringen of de hoogte van de belasting die ING over 2014 moet betalen, zegt de woordvoerder.

Waardering onder de boekwaarde

Voorafgaand aan de beursgang van NN in de zomer van 2014 strikte ING een aantal Aziatische investeerders die voor een stabiele aandeelhoudersbasis moesten zorgen voor het verzekeringsbedrijf. Die transactie leidde tot een waardering voor NN die onder de boekwaarde lag. Het verschil werd direct in mindering gebracht op het eigen vermogen van ING.

Na overleg met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) werd duidelijk dat dit zo niet had mogen gebeuren. Daarom heeft ING in overleg met accountant EY besloten het boekverlies te verantwoorden in de winst- en verliesrekening in het kwartaal waarin NN van het moederbedrijf werd losgekoppeld.

Het bedrijf zegt dat de eigen controle op de financiële rapportages onder de loep wordt genomen.