Hulpkonvooi aangekomen in Syrische stad Madaya

Het konvooi van de Verenigde Naties moet genoeg voedsel bieden voor 40.000 mensen.

Een hulpkonvooi van de Verenigde Naties is maandagochtend vertrokken naar Madaya.
Een hulpkonvooi van de Verenigde Naties is maandagochtend vertrokken naar Madaya. Foto Louai Beshara / AFP

Een hulpkonvooi van de Verenigde Naties is maandagmiddag aangekomen in Madaya, de door het regime belegerde Syrische stad aan de Libanese grens, waar naar schatting 40.000 mensen honger lijden. Dat meldt persbureau Reuters.

Hulporganisaties krijgen ook toegang tot twee belegerde plaatsen in de buurt, namelijk Foua en Kafraya in de provincie Idlib waar zaterdag bij een Russische luchtaanval minstens 39 mensen om het leven kwamen.

Update 22:48: humanitaire operatie geslaagd
Het voedseltransport naar Madaya is afgerond. Volgens een VN-vertegenwoordiger zijn de voedseltrucks naar de dorpen Foua en Kafraya onderweg.

Afgelopen zondag mislukte een poging om voedsel naar de drie plekken te brengen; het is niet duidelijk waarom. Naar verwachting is er de komende maand genoeg voedsel voor de inwoners van Madaya. Door de aanval van Russische gevechtsvliegtuigen in het door rebellen beheerste Maarat al-Numan raakte ook een groot aantal mensen gewond, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Twitter avatar ICRC ICRC Joint convoy with @SYRedCrescent @UN to #Madaya, Foua & Kefraya includes food, medical supplies & blankets. #Syria https://t.co/w5pEHqZ5eq
Twitter avatar SYRedCrescent Syrian Red Crescent #Breaking: First trucks of @SYRedCrescent aid convoys enter #Kefraya #Foua and #Madaya simultaneously

Lot van van Madaya

Vorige week ontstond wereldwijd ophef over beelden van uitgehongerde kinderen in Madaya. Activisten deelden op sociale media schrijnende beelden van uitgehongerde mensen om aandacht te vragen voor het lot van van Madaya. Vanwege de ophef besloot het regime hulp toe te laten.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zei maandag dat Rusland en Syrië moeten stoppen met militaire operaties tegen burgers in Syrië. Twee weken voor de geplande vredesbesprekingen over Syrië op 25 januari zei Fabius ook dat president Bashar al-Assad niet aan de macht kan blijven en moet aftreden.