Hoe een van de leukste liedjes van 2015 ontstond

Mediaredacteur Peter Zantingh raadt iedere week een goede podcast-aflevering aan.

pvdw_logo_middelgroot
Als je weleens een huis hebt bezichtigd, dan herken je dit waarschijnlijk wel. Je weet dat je naar de vloer en de muren moet kijken, en of de tuin op het zuiden is, maar je kijkt stiekem naar de details die je iets vertellen over het leven van de huidige bewoner. De boeken die in de kast staan, foto’s die aan de muur hangen.

Daar gaat het nummer Depreston van de Australische zangeres Courtney Barnett (28) over. Het is wat mij betreft een van de leukste liedjes van 2015. En ik ben niet de enige: pak er een willekeurige jaarlijst bij en ik garandeer je dat het debuutalbum van Barnett, Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit, in de top-10 staat.

Then I see the handrail in the shower
A collection of those canisters for coffee tea and flour
And a photo of a young man in a van in Vietnam
And I can’t think of floorboards anymore

Toen Barnett en haar vriendin een tijd geleden naar een nieuwe woning zochten, reden ze richting Preston, een voorstad van Melbourne, om daar een huis te bezichtigen van een vrouw die was overleden. Op de terugweg schreef ze er in haar hoofd een liedje over, onder meer over de deprimerende aanblik van de voorstad: Depreston.

Dat weet ik allemaal omdat Barnett vorige week meewerkte aan de meest recente aflevering van Song Exploder, onderdeel van podcastnetwerk Radiotopia. Het is een podcast waarin artiesten een liedje van zichzelf ontleden en vertellen hoe het tot stand kwam. Geen vakjargon, maar plain and simple: hier begon het, toen dit idee, dat gitaarloopje, die moeilijke afweging, klaar.

Barnetts ontstaansgeschiedenis van Depreston is interessant en vermakelijk, maar er is meer moois te vinden van de show. Andere aanraders: hoe het intro van House of Cards gemaakt werd, en hoe Wilco Magnetized maakte.

Overigens, ik maak deze rubriek voor wie al regelmatig podcasts luistert, maar wil je zeker niet uitsluiten als je nu wil beginnen. Daarom een tip: als je een iPhone hebt, kun je podcasts luisteren met de standaard-app die daarop staat voorgeïnstalleerd. Dat is echter niet zo’n goeie. Pocket Casts en Acast zijn vele malen beter - en ook te downloaden op Android-apparaten. Overcast (alleen Apple) is een andere uitstekende app om podcasts mee te luisteren.

Tips voor podcasts die ik moet luisteren? @pzantingh / p.zantingh@nrc.nl.