Hoe Australische media aan de haal gaan met nepvideo

Een Australiër knutselde een lichtbal boven de stad Canberra. De foto werd door verschillende media serieus genomen: ‘Bijzonder natuurverschijnsel boven Australische stad vastgelegd op video’.

De geknutselde lichtbal boven Canberra.
De geknutselde lichtbal boven Canberra. Screenshot uit de video van Johnson Thompson / via YouTube

In Australië knutselde een jongeman een lichtbal boven de stad Canberra. Hij wilde oefenen met zijn net-aangeschafte videobewerkingsprogramma Adobe After Effects, maar nieuwszender ABC nam de beelden serieus en publiceerde de video op haar website. Al snel volgden andere media en in korte tijd werden de beelden ruim 350.000 keer bekeken. Gisteren bood hij zijn excuses aan. Op Reddit plaatste hij een bericht met de titel: ‘Apology from an idiot’. Daarna maakte hij deze video waarin hij uitlegt hoe hij per ongeluk een hoax (een vals bericht) creëerde:

Zo is het gegaan

Nadat de video online verscheen, probeerde ABC contact op te nemen met de maker. Toen dat niet lukte, lieten zij een astronoom en een medewerker van het Meteorologisch Instituut ernaar kijken. Beiden zeiden dat het hier om het fenomeen ‘ball lightning’ zou kunnen gaan, een zeldzaam fenomeen waarbij bliksem niet tegen de grond slaat en weerkaatst, maar in de lucht waardoor er een lichtbal ontstaat. ABC schreef er een bericht over op haar website en andere nieuwsmedia volgden.

Verschillende kranten en sites in Australië namen het over, zoals ABC News, The Canberra Times en de Daily Mail.

Dit is het eerste filmpje, geüpload door Johnson Thompson. Inmiddels staat er bij de video op YouTube vermeld dat het hier om nepbeelden gaat.