Hij had een afkeer van hoge hakken en beha’s

André Courrèges (1923-2016)

Met zijn ‘space age-kleding’ was de Franse ontwerper André Courrèges in de jaren zestig een van de grote vernieuwers van de mode.

Uit de zomercollectie van André Courrèges, Parijs 1970
Uit de zomercollectie van André Courrèges, Parijs 1970

André Courrèges is donderdag in zijn woonplaats Neuilly-sur-Seine overleden, zo werd bekend gemaakt door het modehuis dat zijn naam draagt. De modeontwerper, die al geruime tijd leed aan de ziekte van Parkison, is 92 jaar geworden.

Met zijn ‘space age-kleding’ was Courrèges in de jaren zestig een van de grote vernieuwers van de mode. Hij kleedde vrouwen in broekpakken, bodysuits, maillots, platte ‘gogo boots’ en tunieken. Hij had een afkeer van hoge hakken, coupenaden en beha’s, en een voorkeur voor nieuwe materialen als plastic en frisse tinten als wit, zilver en hemelsblauw. net als de Britse Mary Quant claimde hij de uitvinder te zijn van de minirok.

Courrèges, als zoon van een butler geboren in de Pyreneeën, wilde na de middelbare school naar de kunstacademie, maar gehoorzaamde zijn vader en werd ingenieur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij piloot bij de Franse luchtmacht. In 1950 kreeg hij een baan bij couturehuis Balenciaga, waar hij bleef tot hij in 1961 zijn eigen merk begon, gesteund door Cristóal Balenciaga. Bij Balenciaga ontmoette hij ook zijn vrouw, Coqueline Barrière, met wie hij altijd is blijven samenwerken. De A en C in het logo van Courrèges zouden naar verluidt niet staan voor André Courrèges, maar voor André en Coqueline.

Courrèges’ doorbraak kwam in 1964, toen hij zijn eerste space age-collectie liet zien: voor die tijd geheel nieuwe, vrije, sportieve en zeer optimistische kleding met geometrische vormen; architect en ontwerper Le Corbusier was een grote inspiratiebron. Zijn modellen droegen helmen en dansten op de catwalk. Coco Chanel beschuldigde hem ervan liever peuters dan vrouwen te kleden, maar de damesachtige, elegante, oncomfortabele couture van de jaren vijftig en vroege jaren zestig was dankzij hem in één keer ouderwets.

Hij verliet zijn modehuis in 1994, en verkocht het in 2011. Vorig jaar werden twee nieuwe ontwerpers aangesteld, Arnaud Vaillant en Sebastien Meyer, die afgelopen september in Parijs hun eerste collectie voor het modehuis presenteerden: respectvolle eerbetonen aan Courrèges-klassiekers als het korte jack van lakleer, de minirok, de witte enkellaarsjes, de zilverkleurige broek en de minijurk met een A-lijn. Ze passen weer wonderwel in het modebeeld .