Bende mensensmokkelaars opgerold in België

De smokkelaars brachten dagelijks tot twintig mensen per vrachtwagen Het Kanaal over.

De Franse politie in Calais onderschept een groep vluchtelingen in een vrachtwagen.
De Franse politie in Calais onderschept een groep vluchtelingen in een vrachtwagen. Foto Marten van Dijl / ANP

De Belgische politie heeft in België en Groot-Brittannië een grote bende mensensmokkelaars opgerold. De Belgische krant De Standaard schrijft dat daarbij tien verdachten in België zijn opgepakt en twee in Groot-Brittannië.

Koerdische en Irakese criminelen zouden sinds mei vorig jaar 3.000 vluchtelingen naar Groot-Brittannië hebben gesmokkeld. Volgens Belgische media is het daarmee de grootste organisatie mensensmokkelaars die ooit in het land ontmanteld is.

De smokkelaars brachten dagelijks tot twintig mensen per vrachtwagen Het Kanaal over. Iedere vluchteling die de oversteek maakte, betaalde daarvoor 2.000 euro aan de bende en werd opgepikt op parkeerplaatsen langs de snelweg bij de E40 en de E17. De Belgische krant Het Nieuwsblad schrijft dat dat “allicht gebeurde met medeweten van de vrachtwagenchauffeurs”.

De Oost-Vlaamse justitie zei tegenover Het Nieuwsblad dat er sprake was van levensgevaarlijke toestanden. Zo werden vaak vluchtelingen verstopt tijdens koeltransporten.

Meer controles

In oktober pakte de Belgische politie in twee weken tijd 352 vluchtelingen op. België heeft de afgelopen maanden de controles opgevoerd en honderd agenten gaan vijf dagen per week op pad om de grenzen te bewaken.

De Belgische politie neemt van alle migranten die opgepakt worden vingerafdrukken en haalt die door een politiedatabank. Daarna worden de vluchtelingen overgeleverd aan de Dienst Vreemdelingenzaken of naar een gesloten asielcentrum gebracht.