Miljonair die zijn droom over Gustav Mahler realiseerde

Gilbert E. Kaplan verdiende een fortuin op Wall Street en gebruikte dat om zijn droom waar te maken: de Tweede symfonie (‘Auferstehung’) van Mahler dirigeren. Op Nieuwjaarsdag overleed Kaplan op 74-jarige leeftijd, aan kanker. Gilbert Kaplan bouwde zijn rijkdom op met het blad Institutional Investor dat hij in 1967 lanceerde en in de jaren tachtig verkocht voor tussen de 70 en 100 miljoen dollar.

Voor de Tweede symfonie zijn 100 musici en een koor van 200 zangers nodig. Dat hij het werk zelf moest dirigeren, besloot Kaplan in 1981 op zijn veertigste verjaardag. Een jaar later stond hij voor het American Symphony Orchestra. Vele andere orkesten volgden, waaronder de Wiener Philharmoniker, het London Philharmonic en ín 1994 het Residentie Orkest. Kaplan vroeg nooit een vergoeding. Hij dirigeerde met een stokje dat van Mahler was geweest, zijn vrouw gaf hij een ring die Mahler aan zijn vrouw Alma had gegeven. (NRC)