Fors minder cafés in Nederland sinds start crisis

Het aantal kroegen is sinds 2008 met 13 procent gedaald tot ruim 11.000 cafés begin 2015.

Van alle horecabranches zijn de cafés volgens het CBS het slechtste uit de crisis gekomen.
Van alle horecabranches zijn de cafés volgens het CBS het slechtste uit de crisis gekomen. Foto Koen van Weel/ANP

Het aantal cafés in Nederland is sinds de start van de economische crisis in 2008 fors teruggelopen. Aan het begin van 2015 waren in Nederland nog ruim 11.000. Dat is 13 procent minder dan in 2008 toen er nog 13.000 cafés waren.

De grootste afname van het aantal kroegen deed zich voor in de provincies Drenthe, Groningen en Limburg. Daar verdween ruim 20 procent van de cafés, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Toch heeft Limburg per hoofd van de bevolking nog altijd het meeste cafés. Per 10.000 inwoners zijn er elf kroegen. Flevoland zag als enige provincie het aantal cafés ten opzichte van 2008 toenemen. Met nog geen drie cafés per 10.000 inwoners is Flevoland echter wel hekkensluiter op de ranglijst van Nederlandse provincies met het meeste aantal kroegen per 10.000 inwoners.


Cafés slechtst presterende horeca-onderdeel

Volgens de cijfers van het CBS zijn de cafés van alle traditionele horeaca-branches het slechtst uit de crisis gekomen. Ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2007 lag de omzet in diezelfde periode in 2015 7 procent lager. Restaurants lopen qua omzet nog 4 procent achter op het niveau van voor de crisis. Gecombineerd komen hotels en restaurants wel uit boven de resultaten van het voor de horeca goede jaar 2007. Dit komt voornamelijk door een toename in het aantal hotelovernachtingen in de eerste drie kwartalen van 2015.

Infographic Yordi Dam/NRC

De omzetontwikkeling in de horeca: cafés presteren aanmerkelijk slechter dan hotels en restaurants samen. Infographic Yordi Dam/NRC

Caféprijzen hard gestegen

Terwijl de omzet daalde, namen de prijzen in cafés wel toe. Die lagen in 2015 ruim een kwart hoger dan in 2007. Dat is meer dan de inflatie in Nederland in die periode.