EU bestraft 35 multinationals in België om belastingvoordeel

België moet van de Europese Commissie rond de 700 miljoen euro terugvorderen van deze bedrijven.

De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt.
De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Foto Jonas Roosens/ANP

Zeker 35 multinationals die gevestigd zijn in België hebben “onrechtmatig” geprofiteerd van belastingvoordelen in dat land. Dat heeft de Europese Commissie geconcludeerd. België moet daarom rond de 700 miljoen euro terugvorderen van deze bedrijven.

In een verklaring op de website stelt de EU dat de multinationals dankzij een belastingwet die werd ingevoerd in 2005 veel minder belasting hoefden te betalen. Dankzij de Belgische wet, die stelt dat overwinst (een extra winstmarge) niet belast hoeft te worden, konden ondernemingen die onderdeel uitmaakten van de grotere concerns de heffingsgrondslag (het basisbedrag waarover belasting wordt geheven) tussen de 50 tot 90 procent verlagen. De Europese Commissie heeft nu beoordeeld dat deze regeling in strijd is met de Europese staatssteunregels.

De EU-commissaris op het gebied van concurrentiebeleid, de Deense Margrethe Vestager, zegt in de verklaring:

“Er zijn vele legale manieren voor EU-landen om investeringen te subsidiëren en te investeren in de EU. Maar als een land bepaalde multinationals illegale belastingvoordelen geeft dat hen toestaat minder belasting te betalen over het merendeel van hun winsten, dan schaadt dat eerlijke concurrentie in de EU, uiteindelijk ten koste van de burgers van de EU.”

Ook Nederland en Luxemburg veroordeeld

België is niet het eerste land dat door de EU op de vingers wordt getikt vanwege het verlenen van belastingvoordelen. Ook Nederland is bestraft vanwege de constructie die werd opgetuigd voor koffieketen Starbucks. En Luxemburg is bestraft vanwege afspraken met autofabrikant Fiat. Er lopen nog onderzoeken naar vermeende belastingafspraken van Apple in Ierland en Amazon en McDonald’s in Luxemburg.

Over welke multinationals het in België gaat, is nog onbekend. Volgens de Belgische krant De Standaard zou België sinds 2005 met in totaal zo’n 60 multinationals dergelijke afspraken hebben gemaakt.

Reactie België

De Belgische minister van Financiën Johan van Overtveldt zegt in een reactie dat België in afwachting van de uitkomst van het onderzoek sinds 2015 geen nieuwe belastingafspraken meer heeft gemaakt. Volgens hem wordt de terugvordering van het geld, dat de EU verplicht kan opleggen aan België, “bijzonder complex” worden voor zowel de multinationals als de overheid. Daarom stelt hij dat België “geen enkele optie uitsluit, ook het eventueel instellen van een beroep tegen de beslissing”.