Redactie bezorgd om overname

De redactie van Elsevier, het grootste opinieweekblad van Nederland, maakt zich zorgen over de voorgenomen verkoop van het blad aan New Skool Media. Vooral over de financiële situatie van de jonge Amsterdamse uitgeverij heeft de redactieraad nog vragen, zegt voorzitter Ron Kosterman. De raad is ongerust over de financiële mogelijkheden van New Skool Media. „Wij hopen dat we snel meer duidelijkheid krijgen”, aldus Kosterman.

De huidige eigenaar van Elsevier, het Brits-Nederlandse informatieconcern RELX, maakte vrijdag bekend dat het Elsevier wil onderbrengen in een nieuw bedrijf, samen met het blad Beleggers Belangen en de papieren en digitale spin-offs van beide titels. In dat nieuwe bedrijf moet New Skool Media een belang van twee derde krijgen. De rest blijft in handen van RELX, het voormalige Reed Elsevier. Ondernemingsraad en redactieraad van Elsevier moeten overigens nog hun advies geven over de voorgenomen plannen.

New Skool Media (NMS) bestaat sinds medio 2014. Toen kocht het bedrijf negentien tijdschrifttitels van Sanoma. Met de geplande overname van Elsevier verdubbelt NMS in omzet en aantal werknemers. Dan zou een uitgeverij ontstaan met een omzet van ongeveer 65 miljoen euro en 250 werknemers (al het Elsevier-personeel verhuist mee naar NMS). Op de balans van de jonge uitgeverij staat ongeveer 19 miljoen euro schuld, tegenover bijna 10 miljoen euro uitgeefrechten (Sanoma-titels). Dat lijkt niet heel florissant.