Een biertuin? Daar zijn nette mensen tegen

Den Haag wil enkele parken beter met elkaar verbinden. Er komen foodtrucks en een biertuin. Buurtbewoners protesteren: „Het zal een hoop herrie veroorzaken.”

Protest in het Scheveningse Bos tegen de komst van het Internationaal Park. Foto's: David van Dam
Protest in het Scheveningse Bos tegen de komst van het Internationaal Park.
Foto's: David van Dam

„Geweldig dat hier zo veel mensen zijn samengekomen om te... Om te...” De vrouw op het kleine podium zoekt naar woorden. „Protesteren!” roept iemand uit het publiek. „Ja juist, om te protesteren”, gaat ze verder. „Sorry hoor, mensen”, voegt ze toe, „dit is de eerste keer dat ik zoiets doe”.

Het is voor zo’n beetje iedereen de eerste keer dat ze zoiets doen. Zondagmiddag zijn in de Haagse Scheveningse Bosjes zo’n duizend buurtbewoners samengekomen om te demonstreren tegen de gemeentelijke plannen om de Bosjes om te toveren in een ‘Internationaal Park’. Het plan is om de Bosjes met nieuw aan te leggen wegen te verbinden met het nabijgelegen Westbroekpark en de Waterpartij. Ook staan onder meer een biertuin en verschillende foodtrucks op de planning. De buurten rondom de parken behoren tot de duurste van de gemeente.

 

Ze zijn het er niet mee eens

Maar de bewoners rondom de parken willen geen foodtrucks, geen biertuin en ook geen nieuwe wegen. Daarom komen ze vandaag samen om aan verantwoordelijk wethouder Boudewijn Revis (VVD) te laten zien dat ze het niet eens zijn met de komst van het Internationaal Park. Of zoals Marius Kolff (62), een van de initiatiefnemers van de demonstratie, het verwoordt: „Om te laten zien dat heel veel nette mensen tegen deze plannen zijn.”

Het zijn inderdaad nette mensen die in de Scheveningse Bosjes zijn samengekomen: veel jagersjassen en kaplaarzen, trenchcoats en rode sjaals. Golden retrievers en labradors zijn in groten getale aanwezig. Ook zij zijn straks de dupe, zegt Kolff: in het Internationaal Park zal voor honden aanzienlijk minder ruimte zijn om los rond te lopen.

Een demonstrante die tegen de komst van een "Internationaal Park" is.

Alexander Beelaerts (73), gepensioneerd ondernemer en buurtbewoner, staat vooraan de groep als Kolff de menigte toespreekt. Hij geeft toe dat hij „bepaald geen beroepsdemonstrant” is en nooit eerder ergens tegen heeft gedemonstreerd. Maar voor de Bosjes is hij toch op de been gekomen. „Voor die nieuwe wegen moeten een hoop bomen gekapt worden. En er moet een biertuin komen en een jukebox. Allemaal totaal megalomane ideeën van een wethouder met een op hol geslagen fantasie.” Wat die jukebox precies zal inhouden weet Beelaerts ook niet. „Maar het zal ongetwijfeld een hoop herrie veroorzaken.”

Verstoring natuur

„Als je hier het soort publiek binnenhaalt dat afkomt op een biertuin, wordt de natuur totaal verstoord”, zegt Kolff, die zelf ook buurtbewoner is. „Dit is een natuurgebied. Hier zitten zeldzame vogels: buizerds, nachtegalen, uilen. Als hier horeca gebouwd wordt, zullen die snel verhuizen naar bijvoorbeeld de Veluwe.”

Demonstranten zijn bang dat de horeca zeldzame vogels verjagen.

De groep demonstranten loopt een korte optocht rond de Scheveningse Bosjes. Twee mannen in wollen jassen krijgen van de organisatie een spandoek aangereikt. „Kijk ons eens gaan”, jubelt één van hen als ze het spandoek met ‘Stop Internationaal Park’ omhooghouden.

Wethouder wil luisteren

Ook wethouder Revis is naar de demonstratie toegekomen. Aan het eind van de optocht drukt hij de demonstranten in een korte toespraak op het hart dat de plannen voor het Internationaal Park alleen nog in conceptversie bestaan, en dat inwoners van Den Haag tot 17 januari hun zienswijze bij de gemeente kunnen indienen. Revis benadrukt dat hij bereid is het plan aan te passen als er veel negatieve reacties binnenkomen. „Er is een groot wantrouwen onder burgers of de gemeente wel echt iets doet met hun mening”, zegt de wethouder. „In het verleden is daar inderdaad te weinig naar gekeken. Maar dit college wil de stad nadrukkelijk bij de plannen betrekken.”