2Doc: Mussa

De twaalfjarige Mussa praat al zes jaar lang niet meer. Sinds hij met zijn ouders vluchtte uit Darfur komt er geen woord meer uit. Niemand weet precies waarom de jongen niet meer spreekt. Hij woont met zijn ouders in de slechtste wijk van Tel Aviv, maar gaat naar een school in de meest chique wijk van de stad. Daar is hij de enige Afrikaanse leerling. Het contrast tussen de twee wijken is erg groot. De Israëlische filmmaakster Anat Goren volgt de jongen en zijn omgeving een jaar lang. Ze moest eerst zijn vertrouwen winnen, communiceren bleek eerst erg moeilijk. Mussa heeft vriendjes en doet mee op school. Hij communiceert via gebaren en gezichtsuitdrukkingen. Hij schrijft en chat via de computer („Je moet praten, je kan zo niet doorgaan” zien we op een chatscherm). Zijn lerares op school: „Je weigert nog steeds te praten, maar wij weigeren dat je stil blijft. Elke keer als je iets hoort waar je het mee eens bent, steek dan je hand op.” Waarom doet hij dit zichzelf aan? Niemand lijkt een antwoord te hebben. De documentaire krijgt een extra lading als de familie te horen krijgt dat ze Israël moeten verlaten.