Cultuur

Deze hardloopschoenen houden je sportprestaties bij

Foto iStock

Allemaal leuk en aardig zo’n Apple Watch of zo’n armbandje van Fitbit. Maar waarom zou je je hardloopprestaties niet gewoon meten met datgene waar je het mee doet? Met je hardloopschoenen dus.

Dat stellen verschillende fabrikanten van hardloopschoenen voor. Data uit schoenen zouden namelijk accurater zijn dan data uit een polsbandje. En je hoeft geen andere apparaten meer mee te nemen tijdens het lopen, alleen je schoenen.

Deze ‘slimme’ hardloopschoenen zijn al op de markt of kun je binnenkort verwachten:

Nike

Nike introduceerde enkele jaren geleden Nike +, een sensor die je in je zool plaatst of aan je veters vastbindt. De sensor meet gegevens als snelheid en aantal stappen en stuurt dit door naar een apparaat naar keuze. Maar dat kan beter, als we de recente patentaanvraag van Nike voor een schoen met ingebouwde sensor mogen geloven. Het doel:

“Athletic data may be recorded and displayed using a computering device such as a mobile communication device during performance or physical activity.”

En zo moet dat er uitzien volgens de schets:

Screenshot patentaanvraag

Screenshot patentaanvraag

New Balance

Ook New Balance lijkt te werken aan hardloopschoenen met sensoren. Afgelopen week maakte het sportmerk bekend een speciale divisie ‘Digital Sport’ op te richten voor het ontwikkelen van verschillende wearables. Topman Rob DeMartini in een persbericht:

“Digital technology has truly revolutionized, very quickly, this industry and New Balance wants to continue to be a brand on the forefront, arming our athletes with the cutting-edge products that will help them reach peak performance.”

De divisie zal, in samenwerking met Intel, Google en Strava, onderzoeken hoe je bijvoorbeeld sensoren in kleding of schoenen kan verwerken. Deze ’smart’-hardloopschoen zou pas in 2017 of 2018 op de markt komen.

Xiaomi

Geen sportfabrikant, maar een smartphonemaker. Afgelopen jaar maakte Xiaomi bekend, in samenwerking met de Chinese sportkledingfabrikant Li-Ning, twee nieuwe smartschoenen te gaan maken: de “Li Chun” en de “Red Rabbit”. Schoenen met een losse sensor die in de zool te plaatsen is.

De sensor communiceert met de Xiaomi Mi Fit app op je telefoon - ook met je niet-Xiaomi telefoon.

Under Armour

Afgelopen week presenteerde Under Armour zijn eerste smartschoen in samenwerking met HTC: de Speedform Gemini 2. De schoenen verzamelen tijdens het lopen data zonder dat de hardloper daarvoor een extra apparaat hoeft mee te nemen. Vanaf 29 februari zou die te koop moeten zijn.

Nog niet helemaal

Wel zijn er problemen bij de ontwikkeling van de schoenen.  Zo werd de in 2005 geïntroduceerde smartschoen van Adidas al snel weer van de markt gehaald, omdat vele kapot gingen. Het blijkt niet eenvoudig om de sensoren zo te integreren dat de loper én de schoen er geen last van heeft. Bovendien moeten de sensoren wel tegen een stootje kunnen (en tegen water en modder). Ook moet de batterij lang meegaan (of makkelijk oplaadbaar zijn).

Toch hopen de sportfabrikanten met dit soort nieuwe gadgets meer mensen aan het sporten te krijgen. Topman Kevin Plank van Under Armour in een interview met Bloomberg:

“Hoe meer mensen sporten, hoe meer sportkleding en -schoenen ze kopen.”

En dat komt hen dan wel weer goed uit.

 

Lees ook:nrc.next schrijft vandaag juist dat hardloopschoenen met dunne zolen het best zijn