De Thuiskok: Puur en smakelijk

©

We blijven nog even in de gezonde hoek hangen deze week, om die goede voornemens een echte kans te geven. Want wat is de echte rijkdom van het leven? Deze laatste zin van Pascale Naessens’ boek Puur Eten dat je gelukkig maakt 2 is een retorische vraag. Haar boek heeft dan allang duidelijk gemaakt dat hoewel goede ingrediënten en gezonde voeding duur zijn, je daar wel „een energiek, sterk en gezond lichaam” voor terugkrijgt – en dat is het belangrijkste.

Als we het boek van de succesvolle Belgische kookboekenauteur doorbladeren, lijkt het soms wel alsof het de bedoeling is dat we vooral gezonder leren leven, niet per se gezonder gaan eten. „Ontdek de natuur in jezelf”, sluit ze haar eigen voorwoord af. En dan hebben we al een voorwoord gelezen dat geschreven is door een apotheker die afstudeerde op een onderzoek naar oervoeding. Het heeft allemaal te maken met het element ‘puur’, iets wat in al Naessens’ zes boeken terugkeert. De Vlaamse wil een puur en waardevol leven leiden. Best wel bijzonder als je bedenkt dat Naessens haar carrière begon als fotomodel, een beroep waarbij het eindproduct zelden onbewerkt de consument bereikt. Waardevol is haar leven tegenwoordig sowieso. Sinds in 2010 haar eerste boek uitkwam, heeft Naessens een eigen keramieklijn, een meubelenlabel en een olijfoliemerk gelanceerd. Elk van haar kookboeken domineert de bestsellerlijsten van onze zuiderburen. Dat laatste is terecht. Want wie de zenachtige lijfspreuken laat voor wat ze zijn en begint aan de recepten, komt allerlei simpele maar creatieve vondsten tegen. De basis van het boek is dat je in de keuken keuzes moet maken: koolhydraten en eiwitten eet je niet samen. Dus kies je groente met daarbij óf vlees, óf vis, óf kaas of koolhydraten. Ik hoop trouwens dat u van tomaten houdt, want als lievelingsingrediënt van de auteur komen ze bijna in elk recept terug.

Op het einde mag er ook nog even gezondigd worden, als de desserts aan bod komen. Smeuïge cake van bosbessen of perziken met mascarpone uit de oven, opeens steekt weldadigheid de kop op. „Voedsel voor de ziel”, schrijft Naessens. Wie op zoek is naar tips voor een gezonder leven, kan van dit boek nog best wat opsteken. Belangrijker nog is dat de recepten die we de komende week behandelen smakelijk zijn. Dat is tenslotte de echte rijkdom van het leven.

Sam de Voogt