De 10 beste platen van David Bowie

De essentie van de poplegende David Bowie in zijn 10 beste platen.

David Bowie laat een omvangrijk oeuvre na. Wie alles wil afluisteren is zeker een volledig etmaal bezig. NRC-recensent Jan Vollaard selecteerde daarom de tien beste albums in chronologische volgorde.

 1. Space Oddity 1969

  Space Oddity

  De gelijknamige hitsingle viel samen met de lancering van Apollo 11 en introduceerde het personage van de astronaut Major Tom, die terug zou komen in Bowies latere werk. Het album heette oorspronkelijk Man of Words, Man of Music en lanceerde Bowie als een veelzijdig stilist.

 2. Hunky Dory 1971

  Hunky Dory

  Begin van Bowies androgyne periode met een hoesfoto geïnspireerd op Greta Garbo en Katharine Hepburn. Songs als Oh! You Pretty Things en Queen Bitch spelen met biseksualiteit en introduceren de zogenaamde “nichtenrock”.

 3. The Rise And Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars 1972

  The Rise And Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars

  Briljant conceptalbum over de alien Ziggy Stardust die op aarde neerdaalt als een flamboyant popster, geënt op rockers Vince Taylor en The Legendary Stardust Cowboy.

 4. Young Americans 1975

  Young Americans

  Bowies periode als “white soul boy” in de VS haakt in op disco en soul met een prominente rol voor gitarist Carlos Alomar. John Lennon schreef mee aan de hit Fame en deed mee als achtergrondzanger.

 5. Station To Station 1976

  Station to Station

  Podiumpersonage The Thin White Duke overleefde op een dieet van melk en cocaïne, “the pure white experience” zoals Bowie het noemde. Decadent en meeslepend.

 6. Low 1977

  Low

  Begin van Bowies Berlijnse periode, waar hij met Brian Eno radicaal gebruik maakte van elektronica in de geest van Kraftwerk en Neu! Kant twee is geheel instrumentaal.

  Luister het album Low op Spotify.

  https://www.youtube.com/watch?v=WsELFp6s-lo

 7. Heroes 1977

  Heroes

  In het vervolg op Low verbeeldt Bowie het beklemmende leven in de schaduw van de Berlijnse muur, met teksten die gebruik maken van William Burroughs’ cut up-techniek.

 8. Let’s Dance 1983

  Lets Dance

  Commercieel hoogtepunt in Bowies oeuvre, geproduceerd met Nile Rodgers van Chic. Het titelnummer werd een enorme hit, net als China Girl dat hij schreef met Iggy Pop.

 9. Reality 2003

  Reality

  Nadat hij zijn hand overspeelde met gekunstelde grunge- en drum’n’bass-uitstapjes keert Bowie terug naar sterke songs als Bring Me the Disco King.

 10. Blackstar 2016

  Blackstar

  Artistieke triomf van de eeuwige popvernieuwer, die zich na de relatieve pas op de plaats The Next Day door Kendrick Lamar liet inspireren tot een album waarop hiphopbeats en freakjazz ingepast zijn in een duistere songcyclus.