Catalonië zet stap naar afscheiding van Spanje

De nieuwe regionale regering van Catalonië zal de ingeslagen weg naar onafhankelijkheid van Spanje voortzetten.

De separatisten hebben in Catalonië op het laatste moment alsnog een regering gevormd, waardoor het proces om de regio af te scheiden van Spanje zal worden voortgezet. Het ultieme compromis tussen Junts pel Sí (Samen voor ja) en de radicale CUP leidt het einde in van regiopresident Artur Mas. Carles Puigdemont, de huidige burgemeester van Girona, gaat vanaf woensdag de nieuwe Catalaanse regering leiden. Het Catalaanse parlement heeft daar op zondagmiddag mee ingestemd.

Het vertrek van Mas was na de regionale verkiezingen van 27 september maanden achtereen een breekpunt voor de CUP om steun te verlenen aan de coalitie van Junts pel Sí. Nieuwe verkiezingen leken onvermijdelijk. Mas zette op het allerlaatste moment een stap opzij waarna de CUP alsnog steun heeft toegezegd.

Mas lijdt een persoonlijke nederlaag: hij zag zichzelf als de man die de Catalonië naar de onafhankelijkheid zou leiden. Hij heeft in een verklaring laten weten dat zijn vertrek „het beste is voor het land”.

De Catalanen zijn zeer verdeeld over de vraag of de regio zich moet afscheiden van Spanje. De afgelopen verkiezingen in de oostelijke regio golden als een verkapt referendum over onafhankelijkheid. Vanwege het districtenstelsel telden de stemmen uit de dorpen zwaarder dan die uit de steden. De onafhankelijkheidswens leeft sterker in kleine plaatsen.

Zodoende kregen de separatisten met 72 (Junts pel Sí 62 en CUP 10) van de 135 zetels een krappe meerderheid in het regionale parlement. Maar als er naar het aantal uitgebrachte stemmen wordt gekeken is minder dan de helft van de 7,5 miljoen Catalanen voor afsplitsing van Spanje.

De nieuwe regioregeringg aat door op de ingeslagen weg naar onafhankelijkheid. De separatisten denken achttien maanden nodig te hebben om als nieuw land verder te gaan.

De conservatieve nationale regering van premier Mariano Rajoy heeft zich altijd scherp verzet tegen de separatisten. Hij sprak van „een provocatie van wetsovertreders”. Het constitutionele hof stelde Rajoy in het gelijk en heeft de Catalaanse resolutie ongeldig verklaard. In een uiterst geval kan het Catalaanse parlement buitenspel worden gezet. Maar Rajoy heeft intussen wel een probleem in Madrid. De socialistische leider Pedro Sanchez heeft vandaag gezegd dat hij zijn steun aan Rajoy als premier van een coalitieregering intrekt.