Belgische jihadexpert opgepakt in terreuronderzoek

Volgens de Belgische politie zou Montasser AlDe’emeh een document hebben vervalst voor een Syriëganger.

De Brusselse deelgemeente Molenbeek.
De Brusselse deelgemeente Molenbeek. Foto Bas Czerwinski/ANP

De Belgische jihadexpert Montasser AlDe’emeh is maandagochtend in zijn woning opgepakt omdat hij ervan wordt verdacht een vals document te hebben opgesteld voor Jawad O., een Belgische terreurverdachte die op het punt stond naar Syrië af te reizen.

Dat melden Belgische media. Jawad O. werd vorig jaar in november opgepakt op verdenking van terroristische activiteiten, vlak voordat hij naar Syrië wilde vertrekken. Toen hij een paar dagen later voor de rechtbank moest verschijnen, kon hij een document voorleggen waarin stond dat hij bij AlDe’emeh een deradicaliseringscursus had gevolgd. Desondanks werd zijn voorarrest verlengd en startte de politie een onderzoek naar mogelijke valsheid in geschrifte van AlDe’emeh.

AlDe’emeh wordt gezien als de beste ingevoerde expert op het gebied van geradicaliseerde jongeren in België. Hij is verbonden aan de universiteit van Nijmegen. In 2014 reisde hij voor zijn proefschrift over radicalisering af naar Syrië om daar een aantal weken Nederlandse en Belgische Syriëgangers te volgen die zich hadden aangesloten bij Al-Nusra, een aan Al-Qaeda gelieerde terreurgroepering. Hij publiceerde verschillende interviews met geradicaliseerde jongeren.

Imam in Mechelen

Maandagochtend volgde de arrestatie van AlDe’emeh in Molenbeek. Ook Jawad O. (in zijn cel) en zijn broer Khalid, die imam is in Mechelen en AlDe’emeh om het vervalste document zou hebben gevraagd, zijn opgepakt. De rechter oordeelt later vandaag of de mannen wordt vastgehouden.

In december, tijdens de nasleep van de terreurdreiging in België, kwam AlDe’emeh ook al in het nieuws omdat hij zich toen in de media beklaagde over politiegeweld. Hij zou zonder reden zijn aangehouden in Brussel, volgens hem vanwege zijn Arabische uiterlijk. Volgens de België politie werd hij aangehouden omdat zijn kentekennummer stond geregistreerd.