VS sturen bommenwerper over Zuid-Korea

De vlucht was een reactie op de succesvolle proef met een waterstofbom van Noord-Korea.

Een Amerikaanse B-52 bommenwerper vliegt laag over Zuid-Korea.
Een Amerikaanse B-52 bommenwerper vliegt laag over Zuid-Korea. Foto Ahn Young-joon/AP

De Verenigde Staten hebben zondagochtend een B52-bommenwerper laag over hun bondgenoot Zuid-Korea laten vliegen. Het machtsvertoon van de Amerikanen is een reactie op het nieuws dat Noord-Korea afgelopen woensdag een succesvolle proef met een waterstofbom, de vierde nucleaire proef in tien jaar, zou hebben uitgevoerd.

Noord-Korea zal de aanwezigheid van het vliegtuig, dat nucleaire wapens kan vervoeren en gebruiken in bombardementen, volgens Reuters en AP zien als een provocatie. Een officiële reactie heeft het land nog niet gegeven. Tegelijkertijd was de actie een steunbetuiging van de Amerikanen aan Zuid-Korea. Het is de tweede keer dat de VS een bommenwerper over laten vliegen. Hetzelfde gebeurde al in 2013 nadat Noord-Korea voor de derde keer een nucleaire proef uitvoerde.

Persbureau Reuters meldt dat de Amerikanen overwegen volgende maand een vliegdekschip naar Zuid-Korea te sturen. Ook dat zou bedoeld zijn als waarschuwing aan het adres van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.

Verdere escalatie

Het nieuws van de succesvolle waterstofbomproef werd door Noord-Korea deze week gepresenteerd als een overwinning. De rest van de wereld reageerde anders. De VN-Veiligheidsraad zei extra maatregelen te zullen nemen tegen het land dat onder leiding staat van dictator Kim Jong-un. Nabijgelegen grootmachten als China, Japan en Rusland reageerden afkeurend.

Buurland Zuid-Korea zette als reactie luidsprekers aan de grens met het noorden aan, die anti-Noord-Korea-propaganda laten horen. Daarmee is de situatie tussen de twee landen verder geëscaleerd, aangezien Noord-Korea de propaganda als een oorlogsdaad beschouwt.

Of Noord-Korea daadwerkelijk een waterstofbom tot ontploffing heeft gebracht, daarover verschillen de meningen. NRC-redacteur Karel Knip schreef daarover afgelopen week:

“Waterstofbommen hebben een vernietigende kracht die 100 tot 500 keer zo groot is als die van ‘gewone’ kernbommen. Maar Westerse experts twijfelen vooralsnog aan de juistheid van de opgave. De laatste ‘gewone’ kernbom die Noord-Korea tot ontploffing bracht (februari 2013) leverde net als vannacht een seismische schok op van 5,1 Richter. Het is waarschijnlijker dat Noord-Korea een zogenoemde ‘gebooste splijtingsbom’ tot ontploffing heeft gebracht.