Terrorismelijst in 2015 twee keer zo lang

Als het aan minister Koenders ligt, wordt de lijst in de toekomst verder uitgebreid.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) arriveert op het Binnenhof in Den Haag voor de wekelijkse Ministerraad.
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) arriveert op het Binnenhof in Den Haag voor de wekelijkse Ministerraad. Foto: Martijn Beekman / ANP

Het aantal namen op de nationale terrorismelijst is het afgelopen jaar verdubbeld. Op dit moment staan er 39 personen en drie organisaties op de lijst, zo maakte minister Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) zondagmiddag bekend.

Op de lijst staan namen van personen en organisaties die betrokken zijn bij terroristische activiteiten in Irak en Syrië. Als een persoon of organisatie op de lijst wordt geplaatst, kunnen hun banktegoeden bevroren worden.

Volgens Koenders is dit een effectief middel om de voorbereidingen van terroristische activiteiten moeilijker te maken. Zo zou voorkomen kunnen worden dat aanslagen vanuit Nederland worden gefinancierd en dat terreurverdachten terugkomen om in Nederland aanslagen te plegen. Als het aan de minister ligt, wordt de lijst de komende jaren verder uitgebreid.

“Dit is een goed begin. Jaarlijks reizen er wereldwijd echter veel mensen naar het buitenland om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie. We moeten dit beleid dus intensiveren om effectiever te zijn – niet alleen Nederland, maar juist ook internationaal.”

Een van Koenders’ voorstellen is om wereldwijd gegevens te delen over bevroren banktegoeden. Morgen zal Koenders daar ook voor pleiten op een internationale conferentie over terrorisme in Den Haag, waaraan 250 afgevaardigden uit 50 landen deelnemen.