Kramer wint EK allround voor de achtste keer

Bij de vrouwen onttroont Martina Sablikova Ireen Wüst als titelhouder. Nederlandse eindigt als tweede.

Sven Kramer na zijn 10.000 meter vandaag in Minsk.
Sven Kramer na zijn 10.000 meter vandaag in Minsk. Vasily Fedosenko / Reuters

Schaatser Sven Kramer heeft zondag bij de EK allround in Minsk voor de achtste keer de titel veroverd. Bij de vrouwen onttroonde Martina Sablikova Ireen Wüst als titelhouder. Dat meldt persbureau ANP.

De 29-jarige Kramer verdedigde bij de mannen op de afsluitende 10.000 meter zijn leidende positie in het algemeen klassement met succes. Hij deed dat in een degelijke race. Hij zegevierde in een tijd van 13.11,99.

De Belg Bart Swings, die op de 10.000 meter de tweede tijd reed (13.15,47), eindigde in het eindklassement op de tweede plaats. Het was zijn eerste EK-medaille. Jan Blokhuijsen (derde op de 10.000 meter in 13.22,14) veroverde brons in de eindstand. Beide mannen eindigden op ruime afstand van Kramer.

Blokhuijsen profiteert van afmelding Rus Joeskov

Blokhuijsen profiteerde zondag van een opvallende afmelding van de Rus Denis Joeskov. Die had als nummer drie van het tussenklassement na drie afstanden geen trek meer om flink af te zien op de 10.000 meter. Daardoor schoof Blokhuijsen, de Europese kampioen van 2014, nog voor het begin van het laatste onderdeel door naar de derde plek. Net als Kramer plaatste Blokhuijsen zich met zijn medaille voor de WK allround begin maart in Berlijn.

Kramer, die zijn eerste Europese titel in 2007 veroverde, was al recordkampioen bij de EK allround. Op de eeuwige ranglijst van het toernooi staat Rintje Ritsma met zes keer EK-goud op de tweede plaats.

Basis voor titel Kramer gelegd op 500 meter

Kramer legde de basis voor zijn titelprolongatie zaterdag al op de 500 meter. Hij reed de vierde tijd (36,56) waarmee hij de uitgedunde concurrentie (de Noor Sverre Lunde Pedersen was ziek en Joeskov ging bijna onderuit bij de start) op de langere afstanden weinig kans meer gaf.

Toch was Kramer daarna niet tevreden over zijn 5000 meter (eerste in 6.19,17) en 1500 meter (vijfde in 1.48,08). Met een geruststellende marge van 3,76 seconden op Swings kon hij niettemin zijn geliefde 10.000 meter gedoseerd afwerken.

Kramer liet na zijn zege weten dat hij over twee weken de NK allround in Thialf laat schieten. Kramer geeft dan de voorkeur aan een trainingskamp.

Vijfde EK-titel van Sablikova

De 28-jarige Sablikova uit Tsjechië schreef eerder op de dag met grote overmacht de 5000 meter op haar naam. Ze zegevierde in een tijd van 6.58,44.

Sablikova, die in Minsk haar vijfde Europese titel veroverde, won ook de 1500 en 3000 meter. Met vijf EK-titels staat Sablikova op een gedeelde tweede plaats wat betreft de meeste EK-titels ooit. Op de eerste plek staat Gunda Niemann, die in haar carrière acht keer Europees kampioene werd.

WK-tickets voor De Jong en Wüst

Wüst reed in haar eerste 5000 meter van het seizoen, tegen Sablikova, moeizaam haar eigen race. Met de vierde tijd (7.10,65) verzekerde de viervoudig kampioene zich niettemin van zilver in het eindklassement, en daarmee van een ticket voor de WK allround begin maart in Berlijn.

Antoinette de Jong stelde brons veilig in het eindklassement. De 20-jarige ploeggenote van Wüst reed op de 5000 meter de vijfde tijd (7.11,83). De Jong verdiende met haar podiumplaats bij de EK eveneens een startbewijs voor de WK allround.

Sablokova legde de basis voor titel op 500 meter

Sablikova legde, net als Kramer, de basis voor haar eerste Europese titel sinds 2012 zaterdag al op de 500 meter. De 28-jarige stayer reed de vierde tijd (39,98), slechts 0,08 seconde langzamer dan Wüst, die op de eerste afstand een veel grotere marge nodig had om haar titel te kunnen prolongeren. Sablikova concludeerde voldaan:

“Ik heb voor de eerste keer bij de EK onder de 40 seconden gereden op de 500 meter. Ik heb in het afgelopen jaar veel gefietst. Daardoor heb ik nu ook op de korte afstand meer kracht en snelheid.”

Vooral de strijd om de bronzen medaille was spannend. Die ging tussen Ida Njatun, Marije Joling en Antoinette de Jong. Joling reed op de 5000 meter de tweede tijd (7.10,10). Maar dat bleek uiteindelijk net niet snel genoeg om de derde plaats (en het WK-ticket) van De Jong af te pakken.