Kramer en Sablikova op koers voor goud EK allround

Kramer wordt vijfde op de 1.500 meter en behoudt de leiding. Sablikova versloeg Wüst op dezelfde afstand.

Sven Kramer na de 1.500 meter op het EK allround in Minsk.
Sven Kramer na de 1.500 meter op het EK allround in Minsk. Foto Vasily Fedosenko/Reuters

Sven Kramer stevent af op de Europese titel bij het EK allround in het Wit-Russische Minsk. Dankzij een vijfde plaats op de 1.500 meter (1.48,08) liep de Fries zelfs iets uit op zijn naaste belager Jan Blokhuijsen (negende in 1.48,79). Achter Kramer staan nu de Belg Bart Swings en de Rus Denis Joeskov tweede en derde in het klassement.

De 1.500 meter bij de mannen werd met grote voorsprong gewonnen door Joeskov, die met zijn tijd van 1.45,18 bijna anderhalve seconde voorsprong had op de nummer twee Swings (1.46,79). Kramer verdedigt op de afsluitende 10 kilometer, waarop hij normaal gesproken sterker is dan Swings en Joeskov, een voorsprong van respectievelijk 3,76 en 7,36 seconden. Kramer kan bij winst zijn achtste EK allroundtitel pakken.

EK-titel bij de vrouwen lijkt vergeven

Het lijkt erop alsof het EK-titel allround bij de vrouwen is vergeven. In een rechtstreeks duel versloeg de leider in het klassement Martina Sablikova met het kleinste verschil haar naaste achtervolger Ireen Wüst (1.57,00 tegen 1.57,01). Alleen Sablikova’s beste afstand, de 5 kilometer, staat nog op het programma.

De kansen van Wüst op een vijfde EK-titel leken gisteren al grotendeels verkeken, toen Sablikova op de 3.000 meter al ruime afstand nam van de rest van het veld. Na vandaag lijkt de opdracht voor de Nederlandse echter onmogelijk geworden. Wüst moet 5,12 seconden goedmaken op de 5 km, de afstand waarop de Tsjechische schaatsster zowel wereld- als olympisch kampioen is.

Twitter avatar schaatsennl schaatsen.nl Martina Salikova is Ireen Wüst nipt te snel af op 1500 meter - https://t.co/TzVZSiDJQO #EKallround https://t.co/diTWSTnhKD

Wüst kan zich wel op gaan maken voor het podium, want de zilveren medaille lijkt van haar. Achter haar strijden Antoinette de Jong, Marije Joling en de Noorse Ida Njatun om het brons.