Puigdemont benoemd als nieuwe Catalaanse leider

Puigdemont zei vlak voor zijn verkiezing de strijd voor onafhankelijkheid van Catalonië voort te zetten.

De nieuwe Catalaanse leider Carles Puigdemont (links) en zijn voorganger Artur Mas.
De nieuwe Catalaanse leider Carles Puigdemont (links) en zijn voorganger Artur Mas. Albert Gea / Reuters

Het parlement van Catalonië heeft zondagavond Carles Puigdemont benoemd tot nieuwe regeringsleider van de Spaanse regio. De huidige burgemeester van Girona moet de regio in de komende anderhalf jaar naar onafhankelijkheid van Spanje leiden.

Vlak voor zijn verkiezing benadrukte Puigdemont nog maar eens dat hij de strijd van zijn voorganger voor de onafhankelijkheid van Catalonië voort zal zetten.

Puigdemont is de opvolger van Artus Mas, die na de verkiezingen van eind september niet genoeg steun meer had binnen de coalitie van separatistische partijen.

Mas ging zaterdag in Barcelona akkoord met een aftreden, nadat de linkse partij CUP vorige week het vertrouwen opzegde in het boegbeeld van de Catalaanse nationalistische partij Junts pel Sí (Samen voor Ja).

Nieuwe verkiezingen voorkomen

Het Catalaanse parlement had tot vandaag de tijd om een nieuwe leider te benoemen en daarmee nieuwe verkiezingen te voorkomen.

De Catalanen hebben een plan opgesteld waarbij in de komende achttien maanden onder meer moet worden gezorgd voor een eigen grondwet en instituties als een leger, centrale bank en gerechtelijk systeem. Puigdemont zei:

“We beginnen met een in de recente geschiedenis van Catalonië ongekend belangrijk proces om gezamenlijk een nieuw land op te bouwen zoals wij dat willen.”

De Spaanse nationale regering zegt een afsplitsing van Catalonië niet te zullen tolereren, omdat zij die als ongrondwettig beschouwt.