Parijs herdenkt slachtoffers aanslagen

President Hollande onthulde zondag een plaquette ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in 2015.

De Franse president Hollande onthulde zondag samen met de Parijse burgemeester Anne Hidalgo (l) en premier Manuel Valls (r) op het Place de la République een plaquette ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Parijs in 2015.
De Franse president Hollande onthulde zondag samen met de Parijse burgemeester Anne Hidalgo (l) en premier Manuel Valls (r) op het Place de la République een plaquette ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Parijs in 2015. Foto Thomas Samson/AFP

In Parijs is zondag stilgestaan bij de 149 slachtoffers van de terroristische aanslagen die afgelopen jaar in de Franse hoofdstad plaatsvonden. Op het Place de la République legden president François Hollande, premier Manuel Valls en burgemeester van Parijs Anne Hidalgo in aanwezigheid van zo’n 1.500 belangstellenden een krans bij het beeld van Marianne.

Deze week is het een jaar geleden dat bij de aanval het satirische tijdschrift Charlie Hebdo twaalf mensen om het leven kwamen. Later dat jaar vielen nog eens 133 doden bij aanslagen in concertzaal Bataclan en andere plekken in Parijs. Sinds die tijd wordt het Place de la République gebruikt als bedevaartsoord. Nog dagelijks leggen mensen er bloemen en branden ze kaarsen.

De herdenkingsbijeenkomst zondag op het plein kende een bescheiden karakter. Hollande onthulde een plaquette bij een eerder deze weekgeplante eik, sinds de Franse Revolutie ‘de boom van de vrijheid’, en sprak verder niet op de bijeenkomst. Op de plaquette staat te lezen: “Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de terroristische aanslagen in januari en november 2015 in Parijs, Montrouge en St. Denis. Hier brengt het Franse volk een hommage”.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Wat opviel: Hollande tamelijk ingetogen, zonder toespraak althans. Maar grote afstand tussen autoriteiten en publiek.

Veiligheidsmaatregelen

Volgens correspondent Peter Vermaas zijn er veel veiligheidsmaatregelen getroffen om de bijeenkomst rustig te laten verloren:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Parijs herdenkt terrorisme. Met veel politie. https://t.co/AP4nb2XcCI
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas République is totaal afgezet en voor het publiek maar van één kant toegankelijk. Hier mensen in de rij voor checks. https://t.co/xTBkSU8hOG

Tijdens de herdenking zong de Franse zanger Johnny Hallyday in aanwezigheid van familieleden van de slachtoffers het lied Un dimanche de janvier, waarmee hij al eerder de doden van de aanslagen van afgelopen november herdacht:

Het Franse legerkoor bracht het chanson Les prénoms de Paris van Jacques Brel. Ook werden er een tekst opgelezen van de Franse schrijver Victor Hugo.

Twitter avatar Anne_Hidalgo Anne Hidalgo #Paris est le centre même de l’humanité. #Paris est la ville sacrée”, Victor Hugo https://t.co/yooCoSwtcg

Na ongeveer een uur was de bijeenkomst weer voorbij.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Resumerend: de herdenking op République was alles wat de grote mars vorig jaar niet was: statig, formeel, sober en onderkoeld.