Opnieuw noodweer tijdens Dakar Rally

Foto ANP

Storm, regen en bliksem. In de zevende etappe van de Dakar Rally, grotendeels op Boliviaans grondgebied, kregen de deelnemers zaterdag opnieuw te maken met noodweer. Er viel ook een dodelijk slachtoffer: een 63 jarige man overleed nadat hij werd geschept door de auto van de Fransman Lionel Baud. Dat gebeurde op het Boliviaanse deel van het traject. De 38e editie van Dakar begon vorige week in Argentinië al met een ongeval. De Chinese coureur Guo Meiling raakte van de weg en reed in het publiek. Tien mensen raakten gewond, van wie drie ernstig. In het verleden - vooral toen de rally nog in Afrika werd verreden - raakte het evenement regelmatig in opspraak door de dodelijke ongevallen met deelnemers en toeschouwers.

Rustdag

Zondag hebben de deelnemers een rustdag. De Nederlandse oud-Formuke 1-coureur Jan Lammers, die woensdag met zijn truck met pech uitviel, heeft enkele dagen in het Argentijnse plaatsje Abra Pampa samen met navigator Erik Kofman en monteur Emiel Megens moeten wachten op bijstand. Het trio kreeg motorproblemen in de vierde etappe, maar mocht volgens het wedstrijdreglement juist in deze klassementsproef geen hulp van buitenaf accepteren.

De zevende etappe werd zaterdag gewonnen door de Spanjaard Carlos Sainz. Daarmee won Peugeot voor de zesde achtereenvolgende keer. Het Franse raceteam heeft met Sébastien Loeb en Stéphane Peterhansel twee rijders in de top van het klassement. Erik van Loon was op de veertiende plaats de beste Nederlander. In het klassement klom de Mini-rijder een plaats, hij is nu elfde.

Bij de motoren, die vanwege hevige regenval moest worden ingekort, werd Frans Verhoeven 21e. Bij de trucks kwam Peter Versluis door de derde plaats in de etappe op de eerste plek op het klassement.