‘Kliniek AzG in Jemen getroffen door raket’

Bij de raketaanval zouden drie doden en tien gewonden zijn gevallen. Wie de raket afvuurde is onduidelijk.

Een huis in de Jeminitische hoofdstad Sana'a wordt getroffen door een bombardement van de internationale coalitie, geleid door Saoedi-Arabië.
Een huis in de Jeminitische hoofdstad Sana'a wordt getroffen door een bombardement van de internationale coalitie, geleid door Saoedi-Arabië. Foto Hani Mohammed/AP

Een medische kliniek in Jemen die ondersteund wordt door Artsen zonder Grenzen (AzG) is volgens de organisatie zondag geraakt door een raket. Daarbij zouden drie mensen om het leven zijn gekomen en raakten er tien gewond.

Dat heeft een woordvoerder van de internationale organisatie gezegd tegen AFP. AzG zegt echter niet te weten door wie de raket zou zijn afgevuurd en of het onderdeel was van een luchtaanval of dat de raket werd afgevuurd van de grond. Het incident vond plaats in de stad Razeh in de noordelijke provincie Sadaa, waar de Houthi-rebellen de overhand hebben. Wat er precies gebeurd is, is onduidelijk. Een tweet over de aanval, die op het account van de organisatie in Jemen werd geplaatst, is verwijderd.

Twitter avatar Chief_MarshallR Marshall FR #Yemen #Saada@msf_yemen supported health facility was by several airstrikes today”I don’t find this tweet. True? https://t.co/E3tEN3PD7i

Sadaa en Kunduz

Het zou de tweede keer zijn dat een post van AzG in Jemen wordt geraakt door bombardementen. In oktober verklaarde de organisatie dat de internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië een bom had afgeworpen op een ziekenhuis in Sadaa. Er bevonden zich toen geen mensen in de kliniek, waardoor er enkel twee medewerkers van AzG gewond raakten. Maar wat er daar precies is gebeurd is ook nog steeds onduidelijk. De internationale coalitie beloofde een onderzoek in te stellen naar de toedracht van het incident.

Eerder in oktober werd een AzG-kliniek in de Afghaanse stad Kunduz getroffen door bommen. Daarbij kwamen 22 mensen om het leven - twaalf medewerkers en tien patiënten. De VS zouden later toegeven dat de bommen van hen afkomstig waren. President Obama belde toen met het hoofd van de organisatie om persoonlijk excuses aan te bieden. Het zou een misverstand zijn geweest, verklaarde het Amerikaanse ministerie van Defensie later.