Hij had een afkeer van hoge hakken en beha’s

Met zijn ‘space age-kleding’ was Courrèges in de jaren zestig een van de grote vernieuwers van de mode.

Foto Reuters

André Courrèges is donderdag in zijn woonplaats Neuilly-sur-Seine overleden, zo werd bekend gemaakt door het modehuis dat zijn naam draagt. De modeontwerper, die al geruime tijd leed aan de ziekte van Parkison, is 92 jaar geworden.

Met zijn ‘space age-kleding’ was Courrèges in de jaren zestig een van de grote vernieuwers van de mode. Hij kleedde vrouwen in broekpakken, bodysuits, maillots, laarzen en tunieken. Hij had een afkeer van hoge hakken en beha’s, en een voorkeur voor nieuwe materialen als plastic en frisse tinten als wit, zilver en hemelsblauw. Net als de Britse Mary Quant claimde hij de uitvinder te zijn van de minirok.

Zoon van een butler

Courrèges, als zoon van een butler geboren in de Pyreneeën, wilde na de middelbare school naar de kunstacademie, maar gehoorzaamde zijn vader en werd ingenieur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij piloot bij de Franse luchtmacht. In 1950 kreeg hij een baan bij couturehuis Balenciaga, waar hij bleef tot hij in 1961 zijn eigen merk begon. Bij Balenciaga ontmoette hij ook zijn vrouw, Coqueline Barrière, met wie hij altijd is blijven samenwerken. De A en C in het logo van Courrèges zouden naar verluidt niet staan voor André Courrèges, maar voor André en Coqueline.

Courrèges’ doorbraak kwam in 1964, toen hij zijn eerste space age-collectie liet zien: voor die tijd geheel nieuwe, optimistische kleding met geometrische vormen; architectuur, met name die van Le Corbusier, was een grote inspiratiebron. De damesachtige, elegante, oncomfortabele couture van de jaren vijftig en vroege jaren zestig was in een keer ouderwets.

Respectvol eerbetoon aan Courrèges-klassiekers

De ontwerper verliet zijn modehuis in 1994, en verkocht het in 2011. Vorig jaar werden twee nieuwe ontwerpers aangesteld, Arnaud Vallaint en Sebastien Meyer, die afgelopen september in Parijs hun eerste collectie presenteerden: respectvolle eerbetonen aan Courrèges-klassiekers als het korte jack van lakleer, de minirok, de witte enkellaarsjes, de zilverkleurige broek en de minijurk met een A-lijn, die weer wonderwel in het modebeeld passen.