Egyptisch parlement voor het eerst in drie jaar bijeen

Een aan president Sisi loyale alliantie moet de komende vijftien dagen honderden wetten goedkeuren.

Het oude Egyptische parlement dat in 2012 door een panel van rechters werd ontbonden. Een nieuw parlement onder leiding van de autoritaire president Abdel-Fattah al-Sisi komt zondag voor het eerst bijeen.
Het oude Egyptische parlement dat in 2012 door een panel van rechters werd ontbonden. Een nieuw parlement onder leiding van de autoritaire president Abdel-Fattah al-Sisi komt zondag voor het eerst bijeen. Foto AP

Het Egyptische parlement is zondag voor het eerst in meer dan drie jaar bijeengekomen. Dat meldt persbureau Reuters. De volksvertegenwoordiging heeft met 596 zetels de grootste omvang in de geschiedenis van het land. Binnen vijftien dagen moeten honderden wetten worden goedgekeurd die de afgelopen jaren zijn blijven liggen.

Het parlement zal geleid worden door een coalitie van partijen die loyaal zijn aan president Abdel-Fattah al-Sisi. Die zette in 2013 de vorige president Mohamed Morsi af. Hij was aan de macht gekomen nadat in Egypte in 2012 de eerste vrije verkiezingen in jaren plaatsvonden nadat twee jaar eerder tijdens een volksopstand voormalig leider Hosni Mubarak was afgezet.

De grote winnaars van de verkiezingen in 2012 waren de Moslimbroederschap en de salafisten. De uitslag van deze stembusgang werd later dat jaar door een panel van Egyptische rechters echter ongeldig verklaard, waarop het parlement werd ontbonden. De Moslimbroederschap is inmiddels verboden. Hun president Mohamed Morsi zit in de cel en kreeg eerder de doodstraf opgelegd.

Gefragmenteerd parlement

De nieuwe parlementsverkiezingen in 2015 brachten een gefragmenteerd politiek landschap voort. Meer dan vijftien partijen veroverden zetels. De meesten daarvan hadden openlijk hun steun hadden uitgesproken voor Sisi. Het parlement bestaat uit 568 verkozen leden, en 28 door Sisi verkozen politici.

Schijndemocratie

Volgens critici zal het parlement slechts functioneren als een schijninstituut waarmee Sisi het westen zoet wil houden. Veel oude politiek gezichten uit de tijd dat Mubarak aan de macht was, keren terug, zoals Osama Heikel, voormalig minister van Informatie en de financieel tycoon Hisham Talaat Moustafa, die onder Mubarak’s bewind zijn fortuin vergaarde.

Tegenover de Amerikaanse krant The New York Times verklaart de Egyptisch politicoloog Rabab al-Mahdi:

“We zien de sociale reproductie van het oude systeem in de slechtst mogelijke vorm. Er ontstaat een nieuw soort establishment.”

Correspondent Gert van Langendonck schreef eerder over de plannen van Sisi met het nieuwe parlement:

“Sisi wil de grondwet laten aanpassen om hem méér en het nieuwe parlement mínder macht te geven. Dat kan hij doen als hij tweederde van het parlement achter zich krijgt. Sisi heeft geen zin in politiek gekibbel. Het liefst had hij gezien dat alle partijen met een gezamenlijke lijst zouden komen. Een pro-Sisi-lijst, uiteraard. Dat ging de partijen te ver. Maar veel verschil zal het niet maken: de meeste van de achttien partijen bewijzen openlijk lippendienst aan Sisi. Iets anders doen betekent politieke zelfmoord.”

De opkomst bij de laatste Egyptische verkiezingen was laag. Bij de eerste ronde in oktober vorig jaar kwam amper een kwart van de kiezers naar de stembus.