‘Aanrandingen Keulen waren georganiseerd’

Het is niet de eerste keer dat de Duitse minister van Justitie zich krachtig uitdrukt. Er zijn 516 aangiften gedaan.

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas spreekt op een persconferentie over de aanrandingen in Keulen.
De Duitse minister van Justitie Heiko Maas spreekt op een persconferentie over de aanrandingen in Keulen. Foto: Britta Pedersen / DPA via AP

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas gaat er vanuit dat de aanrandingen in Keulen en andere Duitse steden op oudejaarsnacht waren georganiseerd. Dat zegt hij zondag in een interview met het Duitse Bild am Sonntag.

Maas is stellig in het interview. Volgens de SPD-minister is het haast niet voor te stellen dat dit niet georganiseerd is geweest, gezien het om een grote groep gaat die zich op de bewuste avond aan vrouwen vergreep.

“Niemand kan mij vertellen dat dit niet is afgestemd of is voorbereid. Het is van groot belang dat we een verklaring vinden voor hoe deze verschrikkelijke daden gepleegd konden worden.”

Inmiddels is het aantal aangiften in Keulen gestegen tot 516.

‘Verband wordt niet uitgesloten’

Ook zegt Maas niet te willen uitsluiten dat er een verband bestaat tussen de massale aanrandingen in Keulen en de aangiftes van vrouwen in andere Duitse steden. Hij zegt dat het vermoeden bestaat dat er een specifiek moment en een specifieke groep mensen is uitgekozen. “Alle verbanden moeten zeer zorgvuldig worden onderzocht.”

Op oudejaarsnacht werden ruim honderd vrouwen op het Domplein in Keulen betast en beroofd door een grote groep mannen. Volgens getuigen en aangiftes hadden de daders een Noord-Afrikaans uiterlijk. De politie arresteerde verschillende mannen van wie de identiteitsbewijzen lieten zien dat ze onder meer uit Marokko, Algerije en Syrië kwamen.

De afgelopen week toonde Maas zich al zeer uitgesproken over de gebeurtenissen van de jaarwisseling. Woensdag gebruikte hij nog het historisch beladen Zivilisationsbruch voor de aanrandingen; deze term wordt vaak in verband met de Holocaust gebruikt.