Acteur Sean Penn interviewde drugsbaron ‘El Chapo’

De ontmoeting tussen de twee zou de Mexicaanse autoriteiten hebben geholpen bij het traceren van ‘El Chapo’.

Acteur Sean Penn (links) en drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán.
Acteur Sean Penn (links) en drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán. Foto's AFP

Het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone heeft een interview van de Amerikaanse acteur Sean Penn met de beruchte Mexicaanse drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman gepubliceerd. Tijdens de periode dat de inmiddels alweer opgepakte ‘El Chapo’ voortvluchtig was, in oktober vorig jaar, ontmoetten de twee mannen elkaar in het geheim in de Mexicaanse jungle.

Twitter avatar RollingStone Rolling Stone Sean Penn recounts his secret visit with El Chapo, months before the drug lord’s recapture https://t.co/OnaRMVr1tv https://t.co/A0WGY6xFpj

Het interview is gepubliceerd op de website van Rolling Stone. Het verhaal is een combinatie van de vanuit Penn’s oogpunt beschreven ontmoeting en een verzameling van antwoorden op vragen die de Mexicaanse drugsbaron per video opstuurde naar Penn. Tijdens hun ontmoeting had Penn toestemming gevraagd voor een formeel interview, maar een tweede ontmoeting kwam er niet van. Opvallend is trouwens dat de drugsbaron volledige zeggenschap kreeg over de tekst van Penn, die aan Guzman voorafgaand aan publicatie is voorgelegd.

In de video’s vertelt ‘El Chapo’ dat hij ooit begon met de verkoop van marihuana. Ook zegt hij, ondanks de gewelddadige reputatie van zijn internationale Sinaloa-kartel, zichzelf geen gewelddadig persoon te vinden:

“Kijk, alles wat ik doe is om mezelf te verdedigen, niets meer. Ben ik ooit zelf ruzie gaan schoppen? Nooit.”

Ook zegt de drugsbaron, die naar eigen zeggen zelf al 20 jaar geen drugs meer gebruikt, niet te geloven dat zijn arrestatie iets zal veranderen aan de drugshandel:

“Het zal niet ophouden met het verstrijken van de tijd, want er zijn meer mensen, en dit zal nooit ophouden. [...] De drugshandel is niet afhankelijk van slechts één persoon. Het is afhankelijk van een heleboel mensen.”

Lees het hele verhaal bij Rolling Stone: El Chapo Speaks

Opgespoord

De ontmoeting tussen ‘El Chapo’ en Penn werd omgeven door geheimzinnigheid. De ontmoeting werd opgezet door de Mexicaanse actrice Kate Del Castillo, een bekende soapactrice die een aanhanger van de drugsbaas is. Via anonieme e-mailadressen, mobieltjes die slechts een keer worden gebruikt, versleutelde berichten en meer werd er uiteindelijk een tijd en plaats afgesproken. In bergachtig en bebost Mexicaans gebied, omringd door meer dan honderd kartelleden, praat Penn zeven uur met ‘El Chapo’.

Toch waren de veiligheidsmaatregelen niet genoeg om een arrestatie te voorkomen. ‘El Chapo’ werd vrijdag na een schietpartij opgepakt, en bronnen binnen de Mexicaanse overheid hebben AP en Reuters verteld dat zijn ontmoeting met Penn heeft geholpen bij het traceren van de drugsbaas. Zaterdag zei de Mexicaanse procureur-generaal Arely Gomez al dat ‘El Chapo’ contact zocht met acteurs en producenten om een film over zijn leven te realiseren. Nu blijkt dat de autoriteiten Penn volgden, en daarmee ‘El Chapo’ uiteindelijk wisten te lokaliseren.

Uit het artikel blijkt ook hoezeer corruptie in de Mexicaanse samenleving is verweven. Als Penn op weg naar ‘El Chapo’ met de zoon van de drugsbaas een militaire controlepost passeert, deinzen de soldaten terug wanneer ze de bloedverwant van ‘El Chapo’ zien. Ook wordt duidelijk dat het kartel een infiltrant heeft in het leger die hen op de hoogte houdt van militaire surveillancevluchten.

Tunnels

Zaterdag bleek dat ‘El Chapo’ gearresteerd kon worden omdat de politie een tunnelexpert in zijn nabijheid op het spoor kwam. Toen het werkpatroon van de man een specifiek huis in Los Mochis onthulde, grepen de autoriteiten in. ‘El Chapo’ zit nu in de gevangenis waar hij vorig jaar aan ontsnapte. Mogelijk wordt hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De tunnelexpert zou ook hebben geholpen bij de bouw van de tunnel waardoor ‘El Chapo’ in juli vorig jaar ontsnapte. Om de tunnel te kunnen bouwen werden zijn ingenieurs naar Duitsland gevlogen om daar drie maanden getraind te worden in het bouwen van tunnels. De bouw van de 1,5 kilometer lange tunnel kostte in totaal uiteindelijk meer dan een miljoen dollar.