Economie

Deze week: Hoe gaat het met Nederlandse cafés, wordt Ten Cate toch overgenomen?

ANP / Lex van Lieshout

1. Heeft de bruine kroeg het nog steeds zo lastig in Nederland? En wordt hun plek nog steeds ingenomen door koffie- of ginbars? Maandag begint vakbeurs Horecava in Amsterdam (t/m donderdag), en om die in te luiden komt het CBS met nieuwe cijfers over de Nederlandse horeca: hoe doen cafés, restaurants en hotels het?

2. Nog een grote beurs: op dinsdag begint de razend populaire Vakantiebeurs in Utrecht, die loopt tot en met zondag.

Gebruikte je nog het vertrouwde Internet Explorer 6, nostalgisch als je bent? Vanaf vandaag is dat echt gevaarlijk: Microsoft ondersteunt dan niets ouders dan de laatste versie, IE 11. Oudere browsers zijn dus vatbaar voor hacks en andere bedreigingen. Ten Cate komt vandaag met voorlopige jaarcijfers over 2015, op aandringen van beleggersclub VEB. Aandeelhouders kunnen zo beter inschatten of het overnamebod (€24,60 per aandeel) voordelig is. Binnen twee dagen moeten ze een besluit nemen.

3. Het overheidsprogramma NLGroeit wordt op woensdag officiëel gelanceerd: een platform ‘van en voor ondernemers met groeiambitie die elkaar willen helpen’. Premier Rutte en koningin Maxima zijn erbij, in de Van Nelle Fabriek. Een ander feestelijk evenement begint in Groningen: bij popfestival Eurosonic speelt aanstormend Europees talent drie dagen lang in tientallen Groningse zaaltjes en cafés.

4. Een spannende dag in Almelo: weten de aandeelhouders van Ten Cate het inmiddels al? Op donderdag loopt het overnamebod af, dat een consortium onder leiding van private-equitybedrijf Gilde een paar maanden geleden deed. Het enthousiasme van aandeelhouders viel eind 2015 tegen, maar het bod is in de tussentijd niet verhoogd.

5. Op zaterdag komt thermostaatfabrikant Honeywell (hoewel, ze doen nog veel meer) met jaarcijfers, én heeft de Nederlandse popwereld zijn nieuwjaarsborrel in de vorm van festival Noorderslag, in Groningen. Wie volgt de Common Linnets op als winnaar van de Popprijs?