Aanvaller politiebureau Parijs woonde in Duits azc

Of de man zelf een asielzoeker was, is nog niet bekend. De Franse politie moet de identiteit van de dader nog vaststellen.

Agenten bewaken het politiebureau in Parijs waar donderdag een man met een slagersmes en neppe bomgordel probeerde binnen te dringen.
Agenten bewaken het politiebureau in Parijs waar donderdag een man met een slagersmes en neppe bomgordel probeerde binnen te dringen. Foto Christophe Ena/AP

De man die afgelopen donderdag werd doodgeschoten nadat hij in Parijs met een mes een politiebureau bestormde, woonde in “een huis voor asielzoekers” in het westen van Duitsland. De Duitse politie deed er zaterdagavond een inval, maar vond geen aanwijzingen voor andere op handen zijnde aanslagen.

Volgens de Duitse politie werd de inval gedaan op basis van “concreet bewijs” dat door de Franse veiligheidsdiensten was overhandigd, schrijft AP. Of de gedode man zelf een asielzoeker was, is niet bekend. De Franse politie heeft nog altijd de identiteit van de man niet kunnen achterhalen. Over het onderzoek willen de autoriteiten in zowel Duitsland als Frankrijk verder niets loslaten.

AFP meldt dat de man door zijn naasten zou zijn herkend en bekend zou zijn onder de Tunesische naam Tarek Belgacem. Hij zou een in Duitsland geregistreerde asielzoeker zijn. Eerder meldde AFP dat het om een Marokkaanse man genaamd Ali Sallah zou gaan, een bekende van de Franse politie. Volgens Duitse media zou de man meerdere identiteiten hebben aangenomen.

Duitse simkaart

Afgelopen donderdag viel de dader, precies een jaar na de aanslagen op Charlie Hebdo, met een slagersmes een politiebureau in het noorden van Parijs aan. Ook had hij een bomgordel om die achteraf nep bleek te zijn. De politie nam geen risico’s en schoot de man dood. De Franse openbaar aanklager in Parijs zei dat op het lichaam van de man een stuk papier werd gevonden waarop de man zijn loyaliteit aan Islamitische Staat verklaarde. Hij had een telefoon bij zich met daarin een Duitse simkaart.