Waarom een bijlage over invloedrijke dertigers?

Wie zijn de beslissers van de toekomst? Wie neemt straks het heft in handen? Wie krijgt grote invloed? Nadat Klaas Dijkhoff vorig jaar staatssecretaris werd zagen we ze ineens overal: dertigers op sleutelposities of die daarop afstevenen. Terwijl machtige mensen traditioneel ergens in de vijftig zijn. Zet alle Persons of the Year van Time op een rij en je ziet dat ze gemiddeld 57 zijn, bekijk de lijst van 200 machtige mensen in Nederland die de Volkskrant jaarlijks samenstelt en het wemelt van de grijze koppen.

Maar ondertussen worden de items van Zondag met Lubach veelvuldig op internet én in de Tweede Kamer besproken, lukt het Freek Vonk om mensen aan de buis te kluisteren met dierenreportages, worden de boeken van Maartje Wortel al te graag gelezen en winkelen mensen liever in de online winkels van Pieter Zwarts Coolblue dan in warenhuizen in de winkelstraat.

De groep die tussen 1975 en 1985 werd geboren groeide op in een tijd van ongekende hoogconjunctuur. In een tijd waarin verzuiling verdween en waarin je studeerde wat je leuk vond. Ze horen bij de pragmatische generatie, of patatgeneratie, zoals je wilt. Hoe je ze ook noemt, dertigers van nu klimmen sneller dan generaties voor hen. Ze zijn nog geen minister-president, Matthijs van Nieuwkerk, Spinozapremie-ontvanger, PC Hooftprijswinnaar of magnaat, maar dat kan niet lang meer duren.

In deze bijlage komen ze aan het woord, de dertigers uit uiteenlopende hoeken van de samenleving, waarvan wij verwachten dat ze veel voor Nederland zullen (blijven) betekenen. We spraken hen over hun ambities, blik op Nederland en de huidige machthebbers.

Ze waren de eersten die chatten op MSN, zure regen, clips op TMF en realitytelevisie gewoon vonden. Met hen gaat er een nieuwe wind door Nederland waaien.

Dit is de nieuwe lichting, aangenaam.