Volleybaldames na verloren finale nog niet zeker van Rio

Nog geen ticket voor de Zomerspelen van dit jaar na opnieuw een verloren finale tegen Rusland.

Het ging beter dan in de EK-finale, maar opnieuw niet goed genoeg tegen de Russinnen.
Het ging beter dan in de EK-finale, maar opnieuw niet goed genoeg tegen de Russinnen. Foto AFP / Adem Altan

Nog geen ticket voor de Zomerspelen van dit jaar. Dat is de jammere conclusie na opnieuw een verloren finale van de Nederlandse volleybalsters tegen Rusland.

In de eindstrijd van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) zaterdagavond werd naast een ticket naar Rio de Janeiro gegrepen. Na een overtuigende zege op Italië vrijdag in de halve finale stonden alleen de Russinnen de olympische droom van de Nederlandse volleybalvrouwen nog in de weg. Maar de ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti moest in Ankara in vier sets buigen: 21-25 25-22 19-25 20-25.

Laatste kans

Net als begin oktober in de EK-finale in Rotterdam was Rusland dus te sterk voor Oranje, dat als nummer 2 van dit OKT eind mei een laatste kans krijgt op het laatste olympische kwalificatietoernooi in Japan. Op dat minder sterk bezette evenement krijgen de volleybalsters een tweede kans om zich voor het eerst sinds 1996 (Atlanta) te plaatsen voor de Spelen.

“Ik weet nog niet precies welke tegenstanders we treffen in Japan, maar ik denk dat onze kansen daar heel goed zijn. Er rest ons nog een achterdeur. Ik denk dat we uiteindelijk blij moeten zijn met een ticket naar Tokio. Het zou mooi zijn als we die Russische muur dan in Rio de Janeiro wél kunnen slechten.” - aanvoerster Maret Balkestein-Grothues bij de NOS.

De parallel met de EK-finale is er, maar die met het verloop van de olympische missie van vier jaar geleden is nog duidelijker. Ook toen verloor Oranje tegen Rusland, opvallend genoeg ook in Ankara. De nederlaag op het OKT tegen de Russinnen betekende toen het einde van de weg naar Londen.

Vandaag toonde de ploeg van Guidetti veerkracht door na verlies van de eerste set de tweede wel binnen te halen. Daarna had Oranje echter geen antwoord op de harde klappen van Tatiana Kosjeleva, de uitblinkster bij de Russinnen. Zij leidde de veelvoudig olympisch en wereldkampioen naar Rio de Janeiro.