Nederlandse vrouwenploeg dicht bij Rio na zege op Italië

De Nederlandse volleybalsters hebben zich geplaatst voor de finale van het olympisch kwalificatietoernooi in Ankara. In de halve finale versloegen ze vrijdagmiddag de Italiaanse vrouwen met 25-23, 25-21 en 25-19.

In de finale van het kwalificatietoernooi ontmoet de Nederlandse ploeg zaterdagavond (18.30 uur Nederlandse tijd) Europees kampioen Rusland, dat vrijdag gastland Turkije versloeg in de andere halve finale (3-1).

Als de ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti ook de finale wint, zijn de Nederlandse vrouwen zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, later dit jaar. Dat zou voor het eerst zijn sinds de Spelen van Atlanta, twintig jaar geleden.

Dankzij de zege van vrijdagmiddag zijn de Nederlandse volleybalsters in elk geval zeker van een plekje op een tweede, veel minder sterk bezet olympisch kwalificatietoernooi in Japan. Daar liggen bovendien vier tickets klaar voor acht landen. Maar zover zal Nederland het niet willen laten komen.

Tegen Italië was Nederland vrijdag de hele wedstrijd de dominante partij. In de eerste set pakte Nederland een vroege 8-3 voorsprong, die vervolgens langzaam slonk. Een eindsprint leverde desondanks de eerste set op.

Daarna begonnen foutjes in het spel van Italië de ploeg van coach Marco Bonitta meer en meer op te breken, terwijl Nederland solide bleef spelen. Na de tweede setwinst nam Italië even een voorsprong in de derde set, maar bij de eerste technische time out stond het alweer 8-6 voor Nederland. Daarmee was het verzet van de Italianen gebroken en kon Nederland de wedstrijd uitspelen.

Uitblinkster aan Nederlandse zijde was opnieuw Lonneke Slöetjes, die vaak met harde klappen maar soms ook gewiekst het offensief aanvoerde. Ze sloeg negentien punten binnen en liet daarmee de ruimte aan Anne Buijs (twaalf) om ook op te vallen.

Het zeventienjarige Italiaanse talent Paola Enogu viel juist tegen met tien punten: donderdag maakte ze er nog 23 tegen Polen. (ANP, NRC)