Kramer en Sablikova leiden EK allround na eerste dag

Ook Marije Joling maakte indruk met een tweede plaats op de 3.000 meter.

Sven Kramer: prima op koers voor zijn achtste Europese allroundtitel.
Sven Kramer: prima op koers voor zijn achtste Europese allroundtitel. Foto ANP / Jerry Lampen

Na de eerste dag op het EK allround in het Wit-Russische Minsk domineren Sven Kramer en de Tsjechische Martina Sablikova. Ireen Wüst blijft vooralsnog achter.

De 5000 meter schaatste Kramer in 6.19,17 seconden. Jan Blokhuijsen maakte indruk door maar iets meer dan 3 seconden toe te geven op die tijd terwijl Douwe de Vries juist opvallend langzaam was: 6.41,56. De NOS meldde dat hij ziek is en mogelijk morgen niet schaatst.

Kramer begon de dag met een goede eerste race. Hij klokte 36,56 op de vijfhonderd meter, en werd daarmee vierde. “Ik kan niet zeggen dat ik er nu slecht voor sta”, zei hij daarna tegen de NOS. Kramer is het sterkst op langere afstanden. Denis Joeskov, een groot rivaal van Kramer, werd die ronde eerste met 36,24.

Wüst bleef achter

De Tsjechische schaatsster Martina Sablikova gaat na de eerste dag bij de vrouwen aan de leiding. De viervoudig kampioene won met overmacht de 3000 meter. Ze eindigde in een tijd van 4.03,79, een baanrecord. De schaatsster was daarmee ruim drie seconden sneller dan Marije Joling, die met 4.07,14 op de tweede plaats uitkwam.

Titelverdedigster Ireen Wüst belandde met 4.07,32 op de derde plaats gevolgd door teamgenote Antoinette de Jong op de vierde plek (4.09,00).

Sablikova verdedigt zondag op de 1500 meter een voorsprong van 1,53 seconden op Wüst, die tweede staat in het klassement. Eerder op de dag werd Wüst derde op de 500 meter. “De Europese titel is nu meteen heel ver weg”, gaf de viervoudig kampioene daarna toe tegenover de NOS.

Andere opzet

Het is overigens waarschijnlijk de laatste keer dat het EK allround wordt verreden zoals deze nu is. De internationale schaatsunie (ISU) nam een voorstel aan om de tien kilometer bij de mannen en de 5 kilometer bij de vrouwen in te ruilen voor de 1000 meter.