Tien tellen Messi: pure klasse

Lionel Messi wint maandag zijn vijfde Gouden Bal, dat kan niet anders. Vraag is: wint hij ook de Puskas-prijs voor het mooiste doelpunt van het jaar? Anatomie van een wondergoal die Messi in zijn wezen typeert.

Messi na zijn beroemde goal
Messi na zijn beroemde goal Foto AP/Emilio Morenatti

Het jaar 2015 van Lionel Messi wordt maandag bekroond met de Ballon d’Or, de onderscheiding voor de beste voetballer van het jaar. Dat kan niet anders. Nadat Cristiano Ronaldo (30) de bal twee keer mocht bijschrijven op de voorbije twee FIFA-gala’s, is de hoogste individuele eer in voetbal weer voor Messi (28). De vijfde gouden bal – niemand anders heeft er meer dan drie – kan de Argentijnse vedette niet ontgaan na een jaar waarin hij (bijna) alles won met Barcelona: de Spaanse titel, beker, Champions League, Europese Super Cup en wereldbeker. Alleen de Spaanse Super Cup en de Copa América – Argentinië verloor de finale – ontglipten hem.

Een extra accolade voor Messi vormt dit keer de Puskas Award, de prijs voor de mooiste goal van het jaar. Die won hij nog niet, ondanks zijn 476 goals in 607 duels voor club en land. Hij is dit jaar genomineerd met een doelpunt dat hem in zijn wezen typeert: van niets iets maken, uit het niets. Gemaakt op 30 mei 2015, de openingsgoal in de Spaanse bekerfinale tegen Athletic de Bilbao (3-1). Een solo die begon aan de zijlijn, net voorbij de middenlijn. Tien tellen later stond het 1-0.

„Als je elke wedstrijd opnieuw bewijst dat je de beste bent, dan moet je wel iets van een dictator in je hebben”, zei Johan Cruijff eens in de Spaanse krant Marca. „Want je speelt niet alleen voor het team maar ook voor je eigen status als nummer één en je prestige. In die zin is de druk op Messi enorm: iedereen die naar het stadion gaat om hem te zien, hoopt dat hij getuige zal zijn van een nieuw wonder.”

Wat zo wonderlijk is, of eigenlijk al niet meer in Messi’s tijd, is dat het doelpunt in de finale van de Spaanse beker uit een situatie van totaal evenwicht kwam. De tegenstander, Athletic de Bilbao, stond prima georganiseerd. Met een blok van drie centrale verdedigers op lijn, verder nog twee man die druk zetten op Messi, daarachter nog één die rugdekking kon verlenen. Het was de twintigste minuut, niemand was nog vermoeid geraakt. Er was niets aan de hand.

1 Messi begint aan zijn dribbel en versnelt naar 31,5 km per uur

Messi begint, dribbelt iets naar binnen, dan toch naar buiten en trekt een sprint. De Amerikaanse sportzender ESPN berekende dat Messi in die 2,73 seconden langs de zijlijn uit stilstand versnelt naar een snelheid van 31,5 kilometer per uur. Bij lange na niet de acceleratie van Usain Bolt, die na 2,73 seconden 36,7 per uur rent, maar die doet het zonder bal aan de voet. Op een sintelbaan. Met spikes. Messi staat niet bekend om een hoge topsnelheid, maar zijn versnelling maakt hem bijkans ongrijpbaar.

2 Hij dreigt vast te lopen in een fuik van Basken

Athletic-linksback Mikel Balenziaga lijkt afgeschud, maar hij kan zich revancheren als Messi zich dreigt vast te lopen in een fuik van Basken. Beñat Etxebarria, Mikel Rico en Balenziaga sluiten Messi in aan de zijlijn. Daar zou niemand uit mogen komen, maar met drie balberoeringen in 1 seconde ontdoet Messi zich van de drie belagers. Zoals Cruijff al opmerkte in de documentaire Messi: hij zet twee keer zoveel pasjes als andere spelers, raakt de bal veel vaker en kan zo steeds van richting veranderen.

Daar word je tureluurs van. Let wel: dit zijn geen sukkels, dit zijn verdedigers die zo’n 2 miljoen euro per jaar verdienen, in een finale waarin de Basken hun enige prijs van het jaar hadden kunnen winnen.

3 Messi krijgt nog een schop, maar stormt de zestien binnen

Messi krijgt nog een ingehouden schop van Mikel Rico, die de bal mist en een stukje been raakt. Maar Messi stormt onaangedaan het strafschopgebied binnen. Zijn balans dankt Messi, 67 kilogram in 1,69 meter, mede aan zijn lage zwaartepunt en staalkabelspieren in zijn benen. Verder wordt hij voortgestuwd door zijn grenzeloze eerzucht. „Een bijna gestoorde wilskracht”, zei zijn broer Rodrigo eens.

4 Een kapbeweging om naar links te draaien

Volgt een korte kapbeweging met buitenkant links. Dat had Athletic-verdediger Aymeric Laporte kunnen weten, aangezien Messi naar zijn linkerbeen wil draaien om te schieten.

Maar op zulke hoge snelheden is niets voorspelbaar. Als Messi op je af komt, vertelde Espanyol-verdediger Javier Chica eens in The Guardian, kan hij alles uitvoeren wat hem te binnen schiet. „Ook het onvoorstelbare.” Beklijvend beeld uit het voorbije jaar is dat van Jérôme Boateng van Bayern München, die na een één-tegen-één situatie tegen Messi tollend op zijn benen naar het gras ging in de halve finale van de Champions League. Toen koos Messi, dreigend naar links, ineens om er rechts langs te gaan. Met een meesterlijk stiftje – met rechts! – passeerde Messi vervolgens de beste doelman ter wereld Manuel Neuer.

Messi houdt het nu in het strafschopgebied van Athletic de Bilbao simpel: tikje buitenkant links en weg is verdediger Laporte. Ruimte voor het schot, hard en zuiver in de hoek. De korte hoek is voor de keeper, heet het in voetbal. Maar het venijn in Messi’s schot (volgens ESPN 77,2 km/uur, niet echt ziedend) is doelman Iago Herrerín te veel. Het zicht wordt hem bovendien ontnomen door de net op tijd opspringende Barça-spits Luis Suàrez en verdediger Xabier Etxeita.

Tien seconden duurt de actie al met al, met zestien balcontacten waarmee Messi vijftig meter aflegt en vijf man en de doelman passeert. Pure klasse.